23948sdkhjf

Färre anmälda stölder inom byggbranschen

Inom byggbranschen har antalet anmälda inbrottsstölder minskat drastiskt. Enligt Byggföretagen beror det bland annat på den lagändring som medförde att tulltjänstemän får stoppa och hålla kvar misstänkt stöldgods.

Förra året anmäldes 4 514 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. En kraftig minskning jämfört med året innan då antalet anmälda stölder var 5 835. Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, säger i en kommentar att det bland annat beror på tuffare kontroller. Tullen har exempelvis rätt att stoppa utgående stöldgods sedan 1 juli förra året. Tidigare har de saknat befogenheter att hålla kvar personer som försökt föra ut misstänkt stulna föremål. 

– Varje byggstöld är en stöld för mycket. Samtidigt gläds vi åt att stölderna minskar för första gången på fem år och att vi ser färre stölder i alla polisregioner.

Enligt Byggföretagen är är det svårt att beräkna kostnader för stöldgodset som tas från byggena men att det uppskattningsvis rör sig om miljardbelopp. De säger att fler bygg- och anläggningsföretag uppger att förluster i och med stölder är något som tas med i beräkningarna i samband med anbud.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
”Det är skillnad på byggare och byggare”
Eldrivet på återvinningen
Bättre ljus direkt från fabrik
Plattform för klimatneutralt byggande nu igång
Lasta servicebilen rätt
Friska tag på veckans lista!
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.298