23948sdkhjf

”Det är i våra projekt felen uppstår och ingen annan kommer att lösa det åt oss”

Bristande kvalitet kostar många miljarder i byggprojekten. Nu krokar Byggföretagen och Byggherrarna arm för att lösa problemen. – Det duger inte längre att peka på att ansvaret är ”någon annans”.

Hur kan vi höja kvaliteten i byggprojekten? Enligt Byggföretagen är ett första viktigt steg att mäta den på ett bra sätt, organisationen gör därför gemensam sak med Byggherrarna och ansluter till nya branschstandarden Project Quality Index (PQi).

Målet är en branschgemensam plattform för mätning och systematiskt kvalitetsarbete i byggprojekt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

PQi beskrivs som en automatiserad molntjänst för mätning av kvaliteten i byggprojekt och enligt Catharina Elmsäter-Svärd har branschen hittills saknat ett gemensamt sätt att mäta hur både projekten och människorna i dem mår.

Det räcker inte att fokusera på tidsplanering, budgetstyrning och teknik för att lösa branschens utmaningar. Vi måste fokusera på människorna. Och vi, entreprenörer och beställare, behöver arbeta tillsammans för att förbättra våra projekt.

Rent konkret har Byggföretagen tecknat avtal med Binosight, som utvecklat standarden tillsammans med Byggherrarna och forskare vid Luleå universitet.

PQi blir därmed tillgängligt för Byggföretagens medlemmar, det ska även att bli tillgängligt för de entreprenörer som är anslutna till Byggföretagens kvalitetsledningssystem BKMA.

Vi är väldigt glada över att även Byggföretagen ansluter sig till PQi. säger Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna, i pressmeddelandet.

Han noterar att branschen står inför stora utmaningar och att det handlar om mer än ”bara” materialbrist och prisökningar.

Ovanpå det har byggprojekten kostnader för kvalitetsbrister på runt 100 miljarder årligen. Detta är givetvis inte hållbart.

Alla känner till problemen, men ingen tror sig kunna lösa dem på egen hand, förklarar han.

Det duger inte längre att peka på att ansvaret är ”någon annans”. Ansvaret är vårt gemensamma – beställare, entreprenörer och konsulter.

Det är i våra projekt felen uppstår och ingen annan kommer att lösa det åt oss.

Tommy Lenberg anser att det är viktigt att ”kroka arm” och jobba med kvalitetsfrågorna gemensamt och han är övertygad om att PQi är ett bra sätt att mäta projektkvaliteten.

Dessa nyckeltal borde vara en stående punkt på varje ledningsgruppsagenda, oavsett om man är byggherre eller entreprenör. Ledningarna behöver engagera sig. Det finns stora pengar att tjäna på att förbättra projektkvaliteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078