23948sdkhjf

Framgångssagan – från 11 till 300 miljoner på tio år

För Lestra Entreprenads vd, Filip Stamenkovic, är det inte bara viktigt att behandla sina underentreprenörer schysst men även att själv förstå sig på alla delar i projekten, oavsett om det rör sig om att ratta en grävmaskin eller att arbetsleda. Företaget som omsatte drygt 11 miljoner när han tog över siktar nu på en miljard om fem år.

Den blott 28 år unga vd:n för Lestra Entreprenad, Filip Stamenkovic, tar emot Leveranstidningen Entreprenad i huvudkontoret i Tumba. En tätort i Botkyrka kommun i södra delarna av Stockholms län. I dag bor han i city men det var i Tumba han växte upp.

– Tumba är hemma på något sätt, det är här jag har familj och vänner, säger han.

Lestra grundades 2001 av hans pappa, Pecko Stamenkovic, som hade jobbat flera år som metallarbetare. Sonen Filip höll på att läsa webbutveckling och programmering i Skövde när hemlängtan gjorde att han hoppade av skolan vid årsskiftet 2012 och 2013 för att istället studera närmare hemmet. Men i väntan på att kunna söka in till nya studier behövde han sysselsätta sig.

– Jag sökte jobb men fick inget. Istället fick jag möjligheten att hjälpa pappa och började att jobba med hemsidan, vår grafiska profil och att fixa offerter. De bitar jag kunde. Sedan kom jag allt mer in på projektledandet. Det gick ganska snabbt och efter ett par, tre månaders tid såg jag potentialen i branschen, men även hur eftersatt och omodernt det var på den tiden. Jag tänkte att det här är superspännande och något jag vill hålla på med.

Därefter rullade det på snabbt för Filip Stamenkovic. Året efter han börjat jobba i familjeföretaget blev han delägare och 2015 valdes han till vd.

– Jag fick tidigt fullt mandat och pappas förtroende. Men det var inte så att det var hans företag och att jag kunde komma och gå som jag ville. Utan det var militär disciplin, upp halv sex på morgonen. Han var väldigt tuff mot mig.

Vi har aldrig försökt att tumma på någonting för en kortsiktig vinst
- Filip Stamenkovic

För Filip Stamenkovic har det varit viktigt att ha testat på alla delar inom företaget.

– Jag har nog gjort allt, kört grävmaskin, snöröjning, jobbat med anläggning, arbetslett projekt och varit platschef. Att veta eller förstå vad man pratar om ger en helt annan känsla och trygghet för personalen. Alla våra grävmaskinister är bättre på att gräva och arbetsledarna är bättre på att arbetsleda än vad jag är. Så ska det vara också, men jag vill ha förståelsen för alla delar i processen och det känner jag att jag har fått.

Att personalen som vanligtvis sitter på kontoret får komma ut till de olika projekten är något som han också lägger stor vikt vid.

– För mig är det viktigt att åka ut och träffa personalen, men det är ännu viktigare för mig att de som sitter här inne på kontoret kommer ut och får se projekten. Oavsett om de sitter med ekonomi, kalkyler eller inköp får de se att vi faktiskt har byggt en park där barn leker. Det är det fina med det vi gör och ger en yrkesstolthet för alla. 

I en bransch där det råder kompetensbrist har Lestra klarat sig bra. Man har även lyckats värva personal från större företag. Filip Stamenkovic tror att det bland annat beror på att de har korta beslutsvägar samt att de hämtat personal från andra områden än byggbranschen. Han påpekar att Lestra också har en låg personalomsättning. Något som även det är en fördel då man behåller kompetens och erfarenhet inom företaget.

– Vi jobbar väldigt mycket enligt “frihet under ansvar”-principen. Jag tror att det lockar väldigt många drivna människor. Vår affärschef Robin kom in från försäkringsbranschen och började som inköpare. Vår fordonsansvariga och platschef var kock innan han kom hit. Vi har gjort fantastiska rekryteringar och öppnat upp den här branschen för andra personer som idag ser den på ett helt annat sätt. 

Utöver att ha fått in personal från andra yrken än bygg har man tagit in personal som haft svårt att få jobb på grund av bristande språkkunskaper.

– Pappa är född i Serbien och vi pratar serbiska. Vi har utlandsfödda från Balkan som haft svårt med engelska och svenska som vi har kunnat plocka upp och utbilda med både branschutbildningar och svenska språket.

Den mångkulturella aspekten är något som Filip Stamenkovic säger har stor betydelse. Idag finns det omkring 15 nationaliteter inom företaget.

– Jag tror att det ger personalen väldigt mycket att få umgås med människor från olika kulturer, religioner och traditioner. Jag har till exempel lärt mig saker om Ghana som jag inte trodde att jag skulle vara intresserad av. Det kommer in nya perspektiv men även att det är ok att vara annorlunda och ha olika bakgrunder. Det är en väldigt spännande arbetsplats att vara på.

Jag har nog gjort allt, kört grävmaskin, snöröjning, jobbat med anläggning, arbetslett projekt och varit platschef
- Filip Stamenkovic

En av Filip Stamenkovics förebilder som företagsledare är Elon Musk på grund av hans engagemang i flera olika projekt och att kunna jobba med flera projekt på samma gång. Men även Filips egen pappa har varit väldigt viktig.

– Han är min förebild för allt han har gjort, det hårda arbetet och disciplinen. Att orka fortsätta även om motivationen går ned ibland. Att han gav mig, en då 18-årig kille utan någon erfarenhet inom byggindustrin, förtroendet tycker jag är väldigt modigt. Det är också ett förtroende jag i gengäld har kunnat ge tillbaka till andra inom organisationen och som gjort att vi har kunnat växa.

Under Filip Stamenkovics hand har Lestra växt snabbt. På drygt fem år ökade omsättningen från 11 miljoner till nästan 67 miljoner. I dag har de passerat en kvarts miljard. Tillväxten har även medfört att Dagens Industri fyra år i rad har utsett Lestra till Gasellföretag, ett pris som tidningen delar ut årligen till Sveriges snabbast växande företag. Han tror att genom sin bakgrund i webbutveckling och programmering kunde han komma in med ett annat synsätt på branschen. Något som har varit till en stor fördel.

– Vi var väldigt tidigt ute med olika digitala system, kommunikation och videosamtal. Vi kunde ställa om väldigt snabbt när pandemin kom och det var inget stort bekymmer när man skulle jobba hemifrån. 

Vägen till dagens framgång har dock inte bara varit helt rak. Filip Stamenkovic berättar att de i början som underentreprenör även blev lurade. 

– Vi hamnade i en form av loop mot huvudentreprenören där vi inte fick betalt för det sista jobbet innan vi hade påbörjat nästa. På så vis var vi kassaflödesberoende av att  dra igång nästa projekt. Det gjorde att vi inte hade något övertag alls i en förhandling, det var bara att acceptera villkoren som de var.

Sitsen de hamnade i gjorde även att Lestra riskerade att slås omkull såvida de inte hade gått in med eget kapital.

– Det var runt sommaren 2013. Man kan säga att vi nådde “rock bottom”, men där någonstans var också vändningen då vi började försöka vinna offentliga upphandlingar. 

Erfarenheten kom att ytterligare forma Lestra till det bolag som det är idag. Bland annat genom en inställning att deras egna underentreprenörer inte skulle bli behandlade som de själva hade blivit.

– Det är moraliskt otroligt viktigt för oss att det fungerar på det sättet. Därför har vi också en entreprenör som jobbat med oss under väldigt lång tid. Från det att vi började jobba med offentliga upphandlingar har vi också byggt upp ett nätverk. Idag har vi väldigt många bolag som jobbar med oss som underentreprenörer och leverantörer. Vi vill kunna bygga bra och långvariga samarbeten.

Lestra vann sin första upphandling 2014 tillsammans med landskapsarkitekterna Funkia. En totalentreprenad för Vårbyparken i Huddinge kommun. Kommunen hade utlyst en tävling där den vinnande entreprenören för fem miljoner kronor skulle bygga parken.

– Det var jättespeciellt. Vi hade delat upp det i en världskarta med Saharaöknen, vattenfall och New York. När vi skickade in förslaget slog vi Peab. Det var väldigt coolt och gav mod,  men var även en ögonöppnare. Att nu gällde det att göra ett fint jobb och få en nöjd kund. Men även att lära sig av projektet för att kunna gå vidare till nästa. Det var precis vad som hände. De var nöjda och vi kunde nyttja projektet som referens inför nästa uppdrag. Sedan har det rullat på.

2020 hoppade Filip Stamenkovic av vd-rollen för att satsa fullt ut på det nya företaget Fleaty som utvecklade en app för att effektivisera logistiken med massahantering. Företaget växte snabbt och efter knappt två år såldes det till en av investerarna, Hesus, för 100 miljoner kronor.

– Vi tog in en extern vd under den tiden. Det var ett svårt beslut och jag undrade hur personalen skulle reagera och hur det skulle påverka bolaget i stort. Men jag kände att det blev rätt i slutändan. Att sedan komma tillbaka och ge hundra procent kändes riktigt bra. Jag tror att erfarenheten att jobba internationellt och brett med många olika bolag var rätt väg och kommer hjälpa Lestra att växa.

 Att omsätta en miljard till år 2027 är Lestras nya vision och Filip Stamenkovic säger att alla beslut som tas grundar sig i den målsättningen. 

– Vi har aldrig försökt att tumma på någonting för en kortsiktig vinst, utan har hela tiden tänkt att det gäller att göra rätt och göra det med kvalitet. Det är något vi hela tiden försöker trycka ut i organisationen. Vi har funnits under en lång tid och planerar att finnas under en lång tid framöver.

Artikeln är en del av vårt tema om Chefintervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142