23948sdkhjf

Peab spränger för rent vatten i Trollhättan

Peab har fått i uppdrag att utföra sprängningsarbeten inför att ett nytt reningsverk ska byggas i Trollhättan.

Trollhättan Energi har gett Peab i uppdrag att förbereda plats för en 140 meter lång bassänghall med biologisk rening av avloppsvatten. I sommar ska Peab spränga bort 2 300 kvadratmeter, något som motsvarar 29 000 kubikmeter berg. Sprängningsarbetet är planerat att vara klart i juni nästa år.

– Det är en väldigt tajt tidplan då anläggningens nya miljötillstånd kräver att allt är klart sommaren 2025. Men vi gör det för miljöns skull. Nu kommer vi att kunna minimera utsläppen av kväve och fosfor. Det känns väldigt bra, säger Peter Albertson, avdelningschef för Avloppsvatten hos Trollhättan Energi.

Kontraktssumman uppgår till 125 miljoner kronor och uppdraget är en totalentreprenad i strategisk partnering. I det nya reningsverket ska avloppsvattnet renas i tre steg där de i ett stort bergrum går genom en mekanisk, kemisk och biologisk rening innan det på nytt rinner ut i Göta älv.

– Trollhättan som stad växer och detta arbete är nödvändigt för att klara reningen av invånarnas spillvatten och myndighetskraven. Nu ska vi utöka den underjordiska anläggningen med hallar och bassänger för det nya reningssteget, 40 meter ner i marken, säger Berth Larsson, regionchef på Peab.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
”Det är skillnad på byggare och byggare”
Eldrivet på återvinningen
Bättre ljus direkt från fabrik
Plattform för klimatneutralt byggande nu igång
Lasta servicebilen rätt
Friska tag på veckans lista!
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.156