23948sdkhjf

Världens första fordon i fossilfritt stål

Nu lanseras den första anläggningsmaskinen i fossilfritt stål. Maskinen är tillverkad av Volvo Construction Equipment (Volvo CE) med över tre ton fossilfritt stål från SSAB och kommer att användas i NCC:s stentäkt Södra Sandby i Skåne.

– Det första fossilfria stålet i världen är inte bara ett genombrott för SSAB, det bevisar också att ett skifte är möjligt – det går att kraftigt minska stålindustrins klimatavtryck, säger Martin Lindqvist, vd på SSAB i ett meddelande.

Det fossilfria stålet ger ett betydligt lägre CO2-utsläpp jämfört med en maskin i vanligt stål. Trots att produktionssättet skiljer sig mellan fossilfritt stål och traditionellt stål från SSAB, har stålen i sig samma höga kvalitet och egenskaper.

– Feedbacken jag fick från mitt team när det gäller kvalitet och egenskaper hos det fossilfria stålet är att de är exakt samma som hos traditionellt stål. Vid kapning och svetsning använde vi exakt samma tillvägagångssätt, vilket kommer att vara viktigt när vi börjar skala upp produktionen, säger Melker Jernberg, chef för Volvo CE, i ett pressmeddelande.

Volvo Group är det första företaget som genom användningen av fossilfritt stål har tagit ett stort kliv mot en grönare framtid och förhoppningsvis kommer fler att inspireras av detta. Marcus Andersson, Head of Structure Engineering på Volvo, förklarar varför företaget vill gå i bräschen för den gröna omställningen.

– För att kunna skapa den värld vi vill leva i så behöver vi bli hållbara, både som företag och i våra produkter. Stål är ryggraden i våra produkter och har hittills bidragit till vårt klimatavtryck. Genom att använda fossilfritt stål är det möjligt för oss att åtgärda detta.

SSAB planerar att erbjuda fossilfritt stål i industriell skala till marknaden redan under 2026 och har som mål att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen från den egna verksamheten omkring 2030, 15 år före tidigare plan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094