23948sdkhjf

Känslosamt när grävlastare hyllade drottningen

Urbrittiska maskintillverkaren JCB deltog med liv och lust – och fem noggrant utvalda maskiner – när drottning Elisabeth II firade 70 år på tronen.

2022 är det 70 år sedan Drottning Elisabeth II efterträdde sin far och klev upp på tronen. Hon har alltså regerat i sju decennier – ett svårslaget rekord och något som firats rejält i Storbritannien.

Den brittiska maskintillverkaren JCB deltog i hyllningarna, fem av företagets grävlastare fanns till exempel med i den stora paraden som avslutades vid Buckingham Palace.

Maskinerna hade valts ut med stor omsorg: en tillverkades 1977, då drottningen firade 25 år på tronen, en var årsmodell 2002 (50 år), en tillverkades 2012 (60 år), en tillverkades 1953, det år drottningen kröntes men också det år JCB tillverkade sina allra första grävlastare, och den femte var hypermodern, tillverkad 2022.

Maskinen från 1977 kördes av Julian Carder, marknadschef för JCB:s grävlastare.

– Det är svårt att finna ord att beskriva vilken fantastisk upplevelse detta var. Responsen JCB:s maskiner fick från folkmassan, som stod i minst tiofaldiga led längs nästan hela sträckan, var helt enkelt otrolig.

– De vinkade och hejade på oss när vi körde maskinerna ner för The Mall och det var en väldigt känslomässig upplevelse. Alla är mycket stolta över att ha fått ta del i en så fantastisk hyllning av drottningen.

Testföraren Georgina Williams körde den nyaste maskinen, en vätgasdriven prototyp tillverkad 2022.

– Höjdpunkten för mig kom när vi körde genom Admiralty Arch och tog in synen framför oss – flaggorna på The Mall och de tiotusentals människorna som vinkade och hejade. Det var helt enkelt fantastiskt och något man bara upplever en gång i livet.

1953, när drottningen kröntes, låg JCB i startgroparna och producerade sina allra första grävlastare. En av dem jobbar alltså vidare 69 år senare och fick hedersuppdraget att köra först i paraden.

JCB berättar stolt att de fem maskinerna fick stå längst fram när paraden avslutades vid slottsgrindarna och kungafamiljen, med drottningen i spetsen, kom ut för att ta emot folkets jubel och hyllningar.

– Det var mycket känslosamt när drottningen kom ut på balkongen. Jag kommer aldrig att glömma publikens dån och hur nationalsången sjöngs framför Buckingham Palace, säger Matt Lucas, som körde maskinen från 2002.

Läs mer om: jcb
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111