23948sdkhjf

Volvo testar vätgasdriven dumper

Volvo CE påbörjar testning av världens första vätgasdrivna dumperprototyp och hoppas på kommersialiering i andra halvan av detta decennium.

1966 föddes Gruskalle, världens första ramstyrda dumper, i Braås. Nu har ”El-kalle” sett dagens ljus på samma ställe.

Volvo HX04 är det formellan namnet på El-kalle; Volvos vätgasdrivna dumperprototyp, och världens första uppger företaget i ett pressmeddelandet.

Den sexhjuliga dumpern är resultatet av ett fyraårigt forskningsprojekt och där målet varit att bryta ny mark inom vätgasteknologin.

Nu har arbetet gått så långt att prototypen ska testas och enligt Volvo CE kommer testerna att ge viktiga insikter i vilka möjligheter som vätgas och bränsleceller kan ge.

Vi uppfann världens första ramstyrda dumper för mer än 55 år sedan, och vi är glada och stolta över att återigen driva förändring med detta koncept för bränslecellsdumprar, säger Carolina Diez Ferrer, Head of Advanced Engineering Programs på Volvo CE i pressmeddelandet.

Även om den är en tidig prototyp kommer denna innovation att ge värdefulla insikter om vätgasens möjligheter i energiomvandlingen tillsammans med batterielektriska lösningar. Vi tror att genom att utforska flera tekniker och arbeta i partnerskap kan vi skapa den bästa vägen framåt för att minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen

Utvecklingsarbetet har till stor del skett i Volvo CE:s fabrik i Braås, där man också installerat en vätgastankstation vid testbanan.

Volvo CE konstaterar att batteridrivna fordon och biobränslen är kommersiellt tillgängliga i dag och uppger att manförväntar sig en kommersialisering av vätgasdrivna maskiner inträffa under andra halvan av detta decennium.

Så fungerar El-kalle

  • Volvo HX04 laddas med 12 kg väte på cirka 7,5 minuter, vilket gör att den kan köras i cirka fyra timmar.
  • Bränsleceller fungerar genom att kombinera väte med syre och den resulterande kemiska reaktionen producerar elektricitet som driver maskinen.
  • I processen producerar bränsleceller även värme som kan användas för uppvärmning av hytten. Bränsleceller avger bara en sak – vattenånga.
  • I princip fungerar en bränslecell ungefär som ett batteri förutom att den genererar sin egen elektricitet från vätet ombord vid behov snarare än att laddas från en extern källa.
  • Fordon med bränslecellsdrivlinor har en drifttid, räckvidd och bränsletid som liknar den för förbränningsmotordrivna fordon.

Källa: Volvo CE

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078