23948sdkhjf

20-tal nya jobb för upparbetning av järn och fosfor

Under flera år har det funnits planer på att starta om gruvdriften i Grängesberg. Men utan resultat. Grängesberg Exploration har genom sitt projekt Grangex Apatit nu andra planer. upparbeta anrikningssand från Jan Mattsdammen och därigenom utvinna järn (magnetit) och fosfor (apatit).

Projektet vill upparbeta anrikningssand från Jan Mattsdammen och därigenom utvinna järn (magnetit) och fosfor (apatit). Upparbetningen ska ske med hjälp av ny teknik i ett anrikningsverk i det gamla GP-verket som är placerat precis intill dammen.

Idag är fosfor en bristvara som används inom konstgödsel- och livsmedelsindustrin. Den magnetitprodukt som kommer utvinnas ska göra det möjligt för stålverk att ytterligare reducera sitt koldioxidavtryck.

Det finns ett jättestort internationellt intresse för de här produkterna, säger vd Christer Lindqvist, som tror på export till både den Europeiska och Eurasiska marknaden.

Företaget räknar med att investera 120 miljoner kronor i projektet, hälften lån och hälften eget kapital. Om projektet går som önskat kan det innebära ett 20-tal nya arbetstillfällen med start om två år, 2024 och sex år framöver.

Källa: Nya Ludvika Tidning

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094