23948sdkhjf

Små företag i riskzonen? 

Vem tar över företaget när du går i pension? Enligt en undersökning riskerar vart tredje småföretag att gå i graven vid generationsskifte.

Det är minst sagt vanligt att maskinentreprenörer arbetar i familjeföretag, där en ny generation växer in i verksamheten och tar över när den äldre generationen vill trappa ner och gå i pension.

Generationsväxlingar är dock inte alltid så lätta att hantera. Enligt en undersökning som Visma Spcs genomfört planerar 34 procent av de totalt drygt 1 000 tillfrågade småföretagarna att lägga ner sitt företag när de drar sig tillbaka.

Lika många uppger att de inte har någon plan alls för hur det ska bli och enligt Visma Spcs innebär det att tusentals jobb riskerar att försvinna.

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket oroande att så många mindre företag riskerar att försvinna. Det måste bli enklare att lämna över en välfungerande verksamhet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Visma Sps uppger att bara 16 procent av de tillfrågade tror att de ska kunna sälja företaget, oftast till någon utanför det egna bolaget.

Enligt Visma beräknas omkring 100 000 bolag behöva nya ägare inom tio år för att deras nuvarande snart går i pension. .

– Vi riskerar att kasta bort tusentals jobb. Med goda förutsättningar för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson.

Enligt Visma är det mycket ovanligt att aktivt bygga företaget för överlämning; bara sex procent av de tillfrågade småföretagarna svarar att de planerar att ta in någon i bolaget i syfte att de sedan ska ta över verksamheten.

30 procent av de tillfrågade uppger dock att de själva hade kunnat tänka sig att ta över ett befintligt bolag i stället för att starta ett eget.

Däremot kunde var tredje, 30 procent, tänka sig att själva ta över ett befintligt bolag i stället för att starta ett eget.

VIsmas sju tips för att sälja småföretag

  • Starta helst processen flera år i förväg.
  • Fundera på vem din ideala köpare är utifrån hur vill du att företaget ska utvecklas.
  • Hitta din köpare – sannolikt finns de hos kunder, leverantörer, konkurrenter, personalen, inom familjen, bland delägare eller affärsbekanta. Svensk företagsförmedling, EU Commerce, Bolagsplatsen, Länia och Blocket är andra sätt.
  • Trimma och värdera företaget. Det kan göra stor skillnad på priset.
  • Var försiktig med information i ett tidigt skede. Mäklare låter alla spekulanter skriva på sekretessavtal.
  • Lås dig inte för tidigt vid en köpare, så får du bättre förhandlingsläge.
  • Fundera på om du vill stanna som rådgivare. Det finns flera alternativ som kan gynna både dig och köparen.

Källa: Visma Spcs

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
”Det är skillnad på byggare och byggare”
Eldrivet på återvinningen
Bättre ljus direkt från fabrik
Plattform för klimatneutralt byggande nu igång
Lasta servicebilen rätt
Friska tag på veckans lista!
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125