23948sdkhjf

Avloppsskulden skenar 

Enligt VVS-fabrikanterna lider många svenska sjöar och vattendrag av föroreningar, de poängterar bland annat avloppen i Örebro län. Detta orsakat av utsläpp från små avlopp.

Dåligt fungerande avlopp orsakar övergödning och riskerar dessutom att sprida smittämnen till närliggande sjöar och vattendrag. 

Som det ser ut idag är många fastighetsägare inte medvetna om att deras avlopp är dåligt. Detta trots att lagen säger de är ansvariga för att avloppet fungerar, underhålls och inte orsakar utsläpp.

De enskilda kommunerna ansvarar för tillsynen av små avlopp. Trots det visar VVS-fabrikanternas enkät att åtgärdstakten sjunker samtidigt som behovet stiger.

Som lösning på problemet föreslår VVS-fabrikanterna obligatoriska avloppsdeklarationer. Då kan små avlopp besiktigas av en oberoende part vart sjunde år. På så sätt skulle både kommuner och fastighetsägare få bättre koll.

I ett pressmeddelande skriver VVS-fabrikanterna: 

''Det är nu dags att regeringen agerar. Varken vi eller vårt dricksvatten – våra sjöar, marker eller vattendrag – har råd att vänta längre.''

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
”Det är skillnad på byggare och byggare”
Eldrivet på återvinningen
Bättre ljus direkt från fabrik
Plattform för klimatneutralt byggande nu igång
Lasta servicebilen rätt
Friska tag på veckans lista!
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.093