23948sdkhjf

Två nya ME-skolor öppnas 2023

Ett färskt riksdagsbeslut har redan burit frukt förklarar ME-skolan som kommer att öppna två nya ME-skolor nästa år – en i Kiruna och en i Söderhamn.

Bristen på maskinförare har seglat upp som ett allt allvarligare problem för landets maskinentreprenörer.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna har försökt tackla problemet på flera sätt – till exempel genom att starta egna skolor där man i samarbete med kommuner ska ta fram de förare branschen behöver: ME-skolan, som i dag finns på nio olika orter och som erbjuder maskinförarutbildning både på gymnasienivå och yrkesvuxnivå.

Hösten 2023 ska ytterligare två ME-skolor slå upp sina portar: en i Kiruna och en i Söderhamn.

– Vi är stolta över att ha fått det här uppdraget och både vi och våra medlemsföretag i dessa regioner tycker det här ska bli jättespännande. Det är brist på utbildningsplatser för maskinförare i norra delen av Sverige och det finns en mycket stor efterfrågan på arbetskraft i branschen. I stort sett alla elever som går ut från våra skolor årligen får jobb direkt, säger Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan, i ett pressmeddelande.

– Vi har under en längre tid jobbat för att få i gång maskinförarutbildningar i delar av landet där det är få skolor som utbildar. Nu har vi fått klart med uppstart av skolor i Kiruna och Söderhamn. Det gör att vi nu har en bra spridning på utbildningar över landet och vi ser fram emot att starta upp höstterminen 2023, säger Anita Ifrig, som är Maskinentreprenörernas ansvariga för kompetensförsörjningsfrågan, på ME:s hemsida.

Enligt ME-skolan har man fått uppdraget att anordna utbildningarna från kommuner som har gått samman regionalt för att finansiera utbildningarna: Hälsinglands utbildningsförbund och Lapplands lärcentra.

ME-skolan noterar att detta går väl i linje med ett relativt färskt riksdagsbeslut – att arbetsmarknadens behov ska spela en stor roll när det gäller vilka utbildningar som anordnas, och att kommuner ska samverka för att kunna erbjuda de utbildningar det finns behov av inom ett område.

– Det är ett beslut som på sikt kommer att gynna såväl nuvarande som framtida ME-skolor och branschens behov av utbildade maskinförare, säger Jonas Thorstenson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.222