23948sdkhjf

”En milstolpe har nåtts”

I september ska en batterielektrisk borrigg börja testas för ovanjordsdrift, ett stort steg för Epiroc som avser att ta fram ännu fler utsläppsfria produkter.

Epiroc jobbar på för att få fram eldrivna maskiner, enligt ett pressmeddelande är tanken att kunna erbjuda hela flottan av underjordsutrustning i batterielektriska versioner senast 2025, och hela flottan för ovanjordsdrift i batteriversioner senast 2030.

Eldrivna lösningar finns redan för underjordsverksamhet, nu vill företaget komma längre även när det gäller arbeta ovan jord och Epiroc ska nu, i samarbete med Skanska, testa en batterielektrisk version av Smartroc T35 för ovanjordsdrift.

Maskinen tillverkas i Örebro och i höst ska den levereras till ett stenbrott i Stockholmsområdet där Skanska ska sätta den i arbete.

Med Smartroc T35 E tar vi ett stort steg mot att nå vårt löfte om att erbjuda ett helt sortiment av utsläppsfria produkter för stenbrott och större anläggningsarbeten, säger Epirocs vd och koncernchef Helena Hedblom i pressmeddelandet.

En milstolpe har nåtts och en ny möjlighet har kommit för att minska vårt klimatavtryck, säger Johan Eliasson, projektledare på Skanska Industrial Solutions AB, i samma pressmeddelande.

Samarbetet ses som ett bidrag till båda bolagens kamp för att nå sina klimatmål.

Epiroc ska uppnå sina hållbarhetsmål 2030, då ska man bland annat ha halverat koldioxidutsläppen både i verksamheten och i de sålda produkterna; och Skanska vill vara helt klimatneutrala 2045.

Batteririggens design är baserad på den konventionella Epirocriggen Smartroc T35, den ska vara gjort för att användas i stenbrott och på större anläggningsarbeten och Epiroc utlovar smarta funktioner, förbättrade automationslösningar och god säkerhet, tillförlitlighet och prestanda.

Enligt ett pressmeddelande kommer Epiroc att meddela ”senare” när riggen blir tillgänglig på marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172