23948sdkhjf

64 procent av kvinnorna kan tänka sig gruvjobb

Gruvbranschen har länge varit mansdominerad. Antalet anställda kvinnor i stort är 17 procent. Men på Kaunis Iron vill man vara annorlunda och bidra till en ny kultur inom branschen.

År 2019 började arbetet. På Kaunis Iron gjordes en undersökning bland de anställda för att ta reda på vad de tyckte var viktigast på jobbet. Det slutade i orden respekt, engagemang och nyfikenhet.

– Våra värderingar är centrala för oss som företag och en viktig del i introduktionen av nyanställda. De är också något vi pratar om redan vid rekryteringen. För att trivas här behöver man känna igen sig i våra värderingar och tycka att de är viktiga, säger Åsa Allan, vice vd och hållbarhetsansvarig i ett pressmeddelande.

Medarbetarundersökningen görs årligen vilket gör att det möjligt att följa upp värderingsarbetet och ta pulsen på hur det går. Den senaste mätningen genomfördes i februari. Undersökningen gör också att man som företag kan mäta sig med andra aktörer i branschen.

Gruvbranschen i stort har i dagsläget 17 procent kvinnor. Hos Kaunis Iron är 23 procent av de anställda kvinnor.

– Vi har många yrken hos oss som av tradition är mansdominerade men den bilden vill vi ändra på. Visst finns ett fåtal roller hos oss som innehåller en del tunga lyft, men både män och kvinnor klarar de rollerna bra. Vårt mål är alltid att minimera mängden lyft och att använda tekniska hjälpmedel som underlättar så att arbetsmiljön ska vara bra för alla, säger Åsa Allan.

Att anställa fler kvinnor är dels ett sätt att öka rekryteringsbasen, dels en möjlighet att förflytta kulturen internt. Sara Stridsman är personalchef på Kaunis Iron. Hon ser bara positiva saker med blandad personal.

– När vi har en blandad personalstyrka minskar risken för att sexistisk eller exkluderande jargong förekommer. Vi har gjort en undersökning som visar att 64 procent av de kvinnor som bor i Pajala kan tänka sig att jobba inom gruvindustrin och det bådar gott inför framtiden, säger Sara Stridsman i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141