23948sdkhjf

Nya konceptet banar väg för elektriska skogsmaskiner

Finska skogsmaskintillverkaren Ponsse meddelar att de tillsammans med Epec släpper ett nytt tekniskt koncept för en elektrisk skogsmaskin.

Konceptet som går under namnet Ponsse EV1 har tagits fram för skotare med en lastkapacitet på 15 ton. Maskinen har en drivlina som är helt elektrisk och styrs av Epecs strömfördelningsenhet och hybridstyrenhet. Även om drivlinan drivs av batteriström laddas de i nuläget av en förbränningsmotor. 

– Den tekniska utvecklingen går snabbt och erbjuder utmärkta möjligheter att utveckla våra lösningar ytterligare, även i oväntade riktningar. Vi har arbetat hårt tillsammans med vårt teknikföretag Epec för att förverkliga det här konceptet. Samtidigt har båda företagen utvecklat sin kapacitet och skaffat betydande nya kunskaper under det här projektet, säger Ponsses vd och koncernchef, Juho Nummela, i ett pressmeddelande.

Han menar vidare att lanseringen av konceptet visar vad framtiden kommer att erbjuda och är en av lösningarna som erbjuds genom de elektriska drivlinorna. 

– Hållbar utveckling är en viktig framtida framgångsfaktor för Ponsse. Vi vill fortsätta utveckla starka lösningar tillsammans med Epec. Vår strategiform har varit framgångsrik hos Epec, och vi är mycket nöjda med Epecs utmärkta utveckling.

Skogsmaskinen är som sagt än så länge på ett konceptstadie men Ponsse skriver att Epecs teknik redan nu kan användas i elektriska och hybridelektriska fordon och icke-väggående maskiner.

– Epec Flow-lösningen är kärnan i allt. Programvaran kan utvecklas genom simuleringsmodeller, och lösningen går att utveckla smidigt för behoven hos olika maskiner. De olika systemen, inklusive transmission och styrsystem, fungerar sömlöst tillsammans. Detta gör det möjligt att tillverka säkra maskiner med noll utsläpp i framtiden, säger Jyri Kylä-Kaila, vd för Epec.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095