23948sdkhjf

Bristen på förare ökar – branschen i behov av 50 000

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd årliga rapport Trendindikatorn Åkeri är här, och sifforna över bristen på förare lyser rött.

I rapporten uppges att 40 procent av åkerierna är i behov av nyanställda och på helåret är det 6 400 förare.

Tidigare, under pandemin låg den siffran på 25 procent, vilket innebär en ökning om 16 procent på två år och enligt TYA behövs det 50 000 nya förare de kommande tio åren.

– Om det här fortsätter är vi snart tillbaka på 2018 års nivå. Då var bristen på förare så stor att många godstransporter fick ställas in, vilket påverkade både industri och handel negativt, säger Lena Törnstrand, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, i en kommentar.

Intresset för yrket bland yngre ser dock ut att öka. Enligt TYA har gymnasiets utbildningar två sökande till varje plats, men organisationen menar att det behövs fler utbildningsplatser för att möta upp intresset.

– Här har samhället en chans att möta det enorma intresse som finns för yrket. Vi ser att allt fler kvinnor vill bli lastbilsförare, och vi skulle kunna fånga upp de nya svenskar som kört lastbil i sitt hemland, säger Lena Törnstrand och fortsätter:

– Det är också en utbildning som leder till arbete. Av de transportelever som tog examen förra året fick drygt 80 procent jobb direkt. Det borde vara en självklarhet att öka antalet utbildningsplatser.

Samtidigt som landet är i stort behov av förare ökar i dag antalet kvinnor i branschen. Under det senaste året utgjorde antalet kvinnor 17 procent av alla nyrekryterade, vilket är en ökning från nio procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141