23948sdkhjf

"Ingen ska behöva dö av jobbet"

Det är namnet på en rapport som presenteras av IF Metall. Den visar bland annat att sex av tio arbetare inom industrin är oroade över att inte kunna jobba fram till den dagen de går i pension.

Rapporten visar också att en av tre är känner oro för olycksfall eller ohälsa på arbetsplatsen, till följd av arbetsmiljön. Förbundsordförande för IF Metall, Marie Nilsson, kommenterar siffrorna i ett pressmeddelande:

– Tyvärr visar rapporten att arbetsmiljön blivit sämre på senare år. Det är orimligt att nästan sex av tio är oroliga för att inte kunna jobba ett helt arbetsliv och att en tredjedel ofta är oroade för att skadas eller drabbas av ohälsa på jobbet på grund av arbetsmiljön. Den stora oron bland industriarbetarna behöver tas på största allvar.

Undersökningen visar också på brister hos företagen gällande säkerhets- och riskintroduktioner där en av fyra menar att de aldrig fått en introduktion.

– Det krävs en ordentlig satsning från arbetsgivarnas sida på det förebyggande arbetsmiljöarbetet, en satsning som vi som fackförbund gärna är med och samarbetar kring utifrån vår och våra medlemmars kompetens, säger Marie Nilsson i pressmeddelandet.

Inför det stundande valet i september är ett av IF Metalls krav att ingen ska dö i jobbet. Trygghetspension är en essentiell del för långsiktig trygghet på arbetsplatsen, så att arbetare som slits ut eller skadas ska kunna gå i förtidspension med rimlig ersättning.

– Alla är eniga om att industrins klimatomställning är en ödesfråga för framtiden. Det är bra. Men för att den gröna omställningen ska bli framgångsrik är en trygg arbetsmiljö i industrin en självklar förutsättning, menar Marie Nilsson.

Fakta:

IF Metalls rapport ”Ingen ska behöva dö av jobbet” bygger på en Novusundersökning genomförd sommaren 2022 med 12 000 respondenter från hela landet i olika åldrar.

Några resultat i korthet:

  • En av tre industriarbetare (34 procent) oroar sig väldigt eller ganska ofta för att drabbas av olycksfall eller ohälsa på jobbet. Det är en ökning från 2018 och 2020 då 26 procent svarade samma sak.

  • Sju procent, nästan dubbelt så många som 2018, svarar att det saknas skyddsombud på deras arbetsplatser.

  • En av fyra (23 procent) har aldrig fått en introduktion om säkerheten eller riskerna på sin arbetsplats, något som måste ges till de anställda enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

  • På arbetsplatser utan skyddsombud har hälften aldrig fått en introduktion om säkerheten på arbetsplatsen.

  • Endast 37 procent av industriarbetarna anser att bemanningen på arbetsplatsen är tillräcklig.

  • Stressen är utbredd. Fyra av tio känner sig stressade av jobbet minst ett par dagar i veckan.

  • Knappt sju av tio svarar att de har tillgång till företagshälsovård genom sin arbetsplats, vilket är en minskning från åtta av tio 2018.

  • Endast en av fem erbjuds medicinsk hälsokontroll en gång per år, vilket är innebär en minskning från 2018.

  • Hela tre av tio är mycket oroliga för att inte kunna jobba ända fram till lagstadgad pensionsålder. Mer än hälften av alla, 55 procent av männen och 62 procent av kvinnorna, är ganska eller mycket ofta oroliga för detta.

  • Åtta av tio som har ett i väldigt hög utsträckning fysiskt påfrestande eller enformigt arbete upplever mycket eller ganska stor oro för att inte klara av att jobba till pensionen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078