23948sdkhjf

YKB på distans välkomnas av branschen

På Elmia Lastbil som arrangerades nyligen i Jönköping, presenterades flera nyheter inom transportbranschen. Mässans utställare lyfte vikten av bland annat elektrifiering, vätgas, laddinfrastruktur men också om kompetensbrist.

Under mässans invigningstal presenterade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), dels nyheten om längre lastbilar, dels att han avser att lägga fram ett förslag om att YKB-utbildningar ska kunna genomföras på distans.

Förslaget har mottagits positivt av bland annat Transportföretagen som säger att förslaget skulle innebära ”större frihet att möta kravet på utbildning”.

– Vi ser fram emot ett kommande förslag som skulle innebära större frihet att möta kravet på utbildning och de föränderliga kompetenskrav som väntar framöver. När det gäller YKB-utbildning på distans förutsätter detta ändringar i regelverket hos Transportstyrelsen och vi ser fram emot att ha en dialog med berörda myndigheter när beslutet fattas, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, i en kommentar och fortsätter:

– Vi har länge arbetat för att regeringen ska möjliggöra distansutbildning för yrkeskompetensbevis, YKB, samt andra relaterade regelförändringar. Det finns stora fördelar med utbildning på distans – inte minst ökad flexibilitet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Maskintillverkarens aktie backar – försäljningen ökade
Entreprenadkontrakt upphävt – kommun får betala 23,5 miljoner
Infraministern: ”vår inriktning är en elektrifierad fordonsflotta”
Vad tycker svensken om gruvor?
Nio av tio byggföretag i Västsverige har svårt att rekrytera
Krångliga upphandlingar skrämmer bort schyssta byggare
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11