23948sdkhjf

Dumper mot dumper

Kan ramstyrda dumprar göra jobbet bättre än stelare tipptruckar? Det hävdar Doosan, som utlovar en maskin som ska kunna klättra i branter och klara häftiga regn.

Maskintillverkarna börjar snart packa inför höstens stora entreprenadmässa – tyska Bauma, som går av stapeln i slutet av oktober.

Doosan planerar för flera världspremiärer, bland annat ska företagets nya ”norska” dumper 4x4 DA45-7 ADT presenteras.

Dumpern har utvecklats i Doosans fabrik i norska Elnesvågen och enligt företaget ska den ramstyrda dumpern (articulated dump truck, ADT) stå sig väl i konkurrensen även mot stela tipptruckar, så kallade RDT:s (rigid dump trucks).

– Målet med vår nya 4X4-maskin är att utmana RDT:s i 40-tonsklassen, genom att erbjuda en dumper som levererar mycket mer än RDT:s, säger Beka Nemstsveridze, produktchef för ramstyrda dumprar på Doosan.

Enligt Doosan kan den nya ramstyrda dumpern ta sig upp för högre branter än stela maskiner i samma storlek. Den ska dessutom göra ett bättre jobb när det är halt och när regnet öser ner, lovar Doosan.

Företaget lyfter också fram att dumpern är mindre än fyra meter bred och att det dels innebär att svängradien blir lite jämfört med en RDT i samma storlek, dels att man slipper krångla med specialtransporter.

Doosan uppger att 4X4 i många delar är identisk med 6X6-modellen. Den bakre delen har dock modifierats och ska påminna om den som en RDT i 40-tonsklassen har.

Bredden och bakdelens utformning ska göra ekipaget extra lämpat för att bära flata och tunga stenar, vilket ska underlätta vid arbete i tunnlar och gruvor, förklarar Doosan som uppger att ramstyrda dumprar blivit allt populärare inom både tunnel- och gruvindustrin, inte minst i södra Afrika, Storbritannien och Australien.  Företaget anser sig dessutom vara stora när det gäller jordförflyttning och räknar med en bred och varierad marknad. 

 

 

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158