23948sdkhjf

Smartare stålval minskar miljöpåverkan

Spelar det någon roll vilket stål som används till skopan, flaket eller maskinen? I samband med SSAB:s roadshow lyssnade vi på Anu Jauhiainen, teknisk utvecklingschef hos SSAB. Hon hade flera exempel kring hur man kan minska miljöpåverkan vid produktion av olika produkter av stål.

– Hur kan man minska sin miljöpåverkan, jo genom att använda ett bättre stål. 

Orden kommer från Anu Jauhiainen, materialexpert hos SSAB i samband med SSAB:s Roadshow genom landet. 

Det finns många olika sorters stål och det gäller att välja rätt. Genom smarta val kan man minska miljöpåverkan både vid ståltillverkning och när stålet används i en produkt. 

Det kan till exempel handla om att använda ett stål där tillverkaren kan visa att det har framställts med ett lägre koldioxidavtryck. 

– Man kan också använda ett stål som är lättare eller starkare. 

Genom att använda ett lättare stål kan även produkterna göras lättare. Är det en produkt som ska användas inom transportsektorn till exempel en del till ett fordon, ett lastbilsflak eller en container har det stor betydelse om det blir lättare för då drar fordonet mindre bränsle eller så kan man istället lasta mer utan att behöva köra flera gånger 

Om stålet är starkare, då kanske man inte behöver använda så mycket material i konstruktionen av sin produkt och ändå uppnå samma hållfasthet, vilket också kan innebära minskade koldioxidutsläpp i användarfasen av en produkt. Det kan till exempel innebära att designen av en produkt kan förändras, till exempel att extra stödbalkar som svetsats fast i en produkt kan tas bort. 

Många metallprodukter som ska finnas utomhus målas eller zinkbeläggs för att stå emot väder och vind. Det innebär en kostnad och ett regelbundet underhåll med blästring av produkten där färgrester kan spridas i miljön.. Ett alternativt är att använda så kallat cortenstål. Det är ett stål som rostar på ett kontrollerat sätt lite grann på ytan men sedan avstannar korrosionen och man slipper underhålla och måla ytan. 

Är det produkter som ska användas i en sur miljö finns risk för snabb korrosion med vanligt stål men då finns istället mer syrabeständiga stål som gör att produkterna får längre livslängd vilket också är positivt ur miljösynpunkt när man ska hushålla med råvaror.

Det finns andra sätt att spara material vid tillverkning. Ofta när en plåt valsas ut får den olika egenskaper i valsriktningen jämför med tvärsöver plåten. Detta kan man behöva ta hänsyn till om produkter till exempel ska skäras ut med laser från plåten vilket i sin tur kan innebära att inte hela plåtytan kan utnyttjas optimalt. Numera finns det plåtsorter som har samma egenskaper oavsett riktning och då kan man utnyttja plåtytan bättre vilket leder till mindre plåtspill. 

Många sätt att minska sin miljöpåverkan alltså, bara genom att tänka till när man väljer stålsort. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094