23948sdkhjf

Scania: "Det finns inga ursäkter"

Enligt Scania finns det inte längre några ursäkter – övergången till nollutsläppsfordon måste påbörjas nu och företaget har tagit fram sin sista drivlina för förbränningsmotorn.

Scania gör som så många andra tunga tillverkare och arbetar hårt för att bli så fossilfria som möjligt.

Under transportmässan IAA 2022 i Hannover nyligen visade man upp flera av sina framtidslösningar, företaget slog också fast att om åtta år, 2030, väntar man sig att hälften av företagets försäljningsvolym utgörs av elektriska lastbilar.

Enligt Scania arbetar man med att fasa ut det fossila beroendet på flera sätt: företagets egen industriella verksamhet ska ses över, man tittar också på hur produkterna används.

När vi mäter vår klimatpåverkan har vi alltid ett well-to-wheel (från källa till hjul) perspektiv, som också tar med ursprunget av den energi som används i beräkningen, säger Scanias vd och koncernchef Christian Levin.

Han uppger att utsläppsmålen är vetenskapligt baserade, riktningen tydlig och fokusområdena prioriterade.

– Allt eftersom vi satsar mer på utsläppsfria fordon ökar vi också fokus på andra källor till utsläpp.

Enligt Christian Levin har man identifierat fyra ”hotspots” som tillsammans står för mer än 80 procent av utsläppen i leverantörskedjan: batterier, stål, aluminium och gjutjärn.

Nu lever de fyra bovarna farligt.

– Till 2030 kommer vi ha sänkt utsläppen från dessa hotspots med mellan 60 och 85 procent, förklarar Christian Levin.

Han konstaterar också att förbränningsmotorns dagar kan vara räknade. Scania beskriver sin nya drivlina Scania Super som den sista för förbränningsmotorer, men noterar också att den vanligtvis når bränslebesparingar på åtta procent för kunder med längre transporter.

– Vi kan därmed både leverera mot våra egna mål för fossil utfasning samtidigt som vi skapar värde för våra kunder.

Enligt Scania är det viktigt att stötta kunderna i övergången till en elektrifierad flotta.

– Framöver erbjuder vi en komplett, nyckelfärdig lösning för våra elektrifieringskunder. En lösning som är skalbar för framtiden. Det finns inte längre några ursäkter att inte börja övergången till nollutsläppsfordon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203