23948sdkhjf

Med elen i fokus på efterlängtad mässa

Mässan Entreprenad Live arrangeras vartannat år i Skåne och vartannat år i Göteborg. På grund av pandemin blev det ingen mässa 2019, men nu var den åter på racerbanan Ring Knutstorp i skånska Kågeröd.

Entreprenad Live är tillbaka i skånska Kågeröd efter tre års väntan. Idén med mässan är att skapa regionala mässor för dig som arbetar inom bygg- och anläggningsbranschen med fokus på entreprenad. Under tre dagar visade 185 utställare upp maskiner, redskap och tillbehör. Det fanns även tillgång till provkörning av entreprenörernas fordon på en ”riktig” terrängbana med allt från dynghål till branta backar.

– Det har varit ett enormt sug både från utställare och besökare, vi är fullbokade, säger mässarrangören Hans-Erik Kristensson.

Han känner sig stolt över hur mässan har utvecklats sedan starten 2014, till en hemmamässa med en familjär och mysig stämning, och han ser en stark utveckling i och med elektricitetens framfart på maskinflottan.

– En intressant reflektion vår elektriker gjorde när han installerades att det i år var många fler eluttag och fler generatorer än tidigare. Elektrifieringen går framåt och många vill ha eldrivet, säger Hans-Erik Kristensson.

Att arbetsmiljön är viktig kan vi inte vara överens om. Hur vi sitter och hur vi lyfter är av största vikt för att vår kropp ska hålla livet ut.
Utställaren Förarmiljö Sverige AB har som mål att förse med en genomtänkt, ergonomisk och hållbar förarmiljö.

– Det blir många timmar i förarhytten. Det är ett monotont arbete, med vibrationer och stötar så det gäller att se om sitt hus, att man sitter bra, säger Patrik Johansson, försäljningsansvarig på företaget.
– Jag går alltid ut och rör på mig efter att jag suttit i 20 minuter, tipsar en monterbesökare.

Till arbetsmiljö hör även säkerhet. Företaget Ramudden har arbetat med att säkra byggarbetsplatser i 17 år. Under mässan visade de upp sin senaste produkt Svea. En temporär skyddsbarriär som är gjord i betong med en ram av stål. Ramen är anpassad för tuffa trafikmiljöer och ska skyddas samtidigt som de som arbetar vid vägbyggen som de bilister som kör förbi. 

Företaget EMS affärsidé är att erbjuda helhetslösningar för entreprenadmaskiner. De är generalagent för Takeuchi, Hyundai och Daemo. Något som däremot inte står med i deras affärsidé är att de sedan två år tillbaka stöttar Mustaschkampen och Prostatacancerförbundet. 

– Vi stöttar kampen genom att donera 100 kronor av intäkterna från varje sålt redskap ur vårt nya egna redskapsprogram. Just nu har vi samlat in 60 000 kronor, men kampen fortsätter till den 30 november 2022, säger Gunilla Hellström, marknadsansvarig på EMS.

Digitala lösningar kommer mer och mer. Det relativt nystartade företaget Digitizeit Nordic AB har till exempel tagit steget i drönarvärlden. 

– En drönarflygning samlar in mätpunkter över hela projektet snabbt och säkert. Genom att drönaren arbetar ovanför arbetsområdet mäter man även i objekt man annars skulle missat eller kanske inte trott att man kan mäta in, förklarar företagets vd Jonas Andersson.

Företaget tillhandahåller 3D-modeller, digitala tvillingar och maskinstyrningsfiler som samlats in med hjälp av drönare, GNSS teknik, totalstation och laserscanner som sedan bearbetas för att göra det läsbart för olika datorsystem.

– Vår digitaliseringskompetens ligger främst inom bygg- och anläggningsbranschen där vi gör volymberäkningar, massbalansberäkningar, filer till maskinstyrning, dokumentation och relationsritningar, säger Jonas Andersson.

Digitalisering genom GPS-övervakning är något som företaget Autotrack arbetar med. De visade stolt upp sin uppfinning som sägs minska både bränslekostnaden och kunna förhindra bränslestölder.

Genom att placera en enhet i armaturen till fordonet eller maskinens tank kan man övervaka bränslenivån och genom en GPS-enhet även fånga upp data om position, temperatur, driftstatistik med mera.

– Vi vill hjälpa entreprenörer att få bättre koll på sina driftkostnader och sänka sina bränslekostnader. Med vårt system har du möjlighet att kontrollera hela förloppet från tankning, förbrukning till svinn eller stöld, säger företagets grundare Björn Eriksson och Daniel Heyman.

Artikeln är en del av vårt tema om Entreprenad Live 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078