23948sdkhjf

NCC lägger komplicerad pusselbit

Elförsörjningen i södra Stockholm ska få utökad kapacitet när NCC bygger om en av Stockholms äldsta stamnätverksstationer.

Ellevio har gett NCC i uppdrag att bygga en modern ställverksbyggnad som innehåller ett 220 kV gasisolerat ställverk i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm.

– Projektet är mycket tekniskt utmanande med bland annat avancerad grundläggning i ett befintligt elstationsområde som dessutom är i drift samtidigt som vi bygger, säger Matti Virkki, affärschef NCC Building Sverige.

NCC ska utföra uppdraget som en totalentreprenad i samverkan och NCC, Hitatchi Energy och Ellevio har tagit fram design, planering och budget.

Nu ska bygghandlingsprojektering och utförandet av själva stationen dras igång och NCC är redan igång med att byta ut och flytta ett antal högspänningskablar.

Nästa steg innebär spontning och pålning för att stabilisera marken inför kommande schaktning. Nästa sommar ska stommen resas.

Ombyggnaden uppges innebära att Stockholms elnät får en högre effekt; den nya stationen ska förse stora delar av de södra förorterna och delar av innerstan med ström.

– Stationen i Hammarby Sjöstad är en avgörande pusselbit när vi rustar Stockholm för framtiden, accelererar elektrifieringen och säkrar kapacitetsbehovet, säger Johanna Walterson, chef för program och projekt på Ellevio.

Ställverket ska stå klar hösten 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora affärer på veckans lista!
Gammal bro ska ta steget in i framtiden
Nio av tio byggen har problem med arbetsmiljön
Han blir ny chef på WSP
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas utan djuphavsbrytning
Här är domen för Kaunis Iron
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125