23948sdkhjf

Svenskt system ska underlätta tiltrotatorinstallationen

Ett nytt svenskt styrsystem är här och enligt tillverkaren ska det göra livet enklare för dem som installerar systemen och få fler att inse värdet i en tiltrotator – oavsett märke.

Svabs nya styrsystem Open Connect har fått ett öppet gränssnitt och enligt företaget – som tänker presentera systemet på Bauma om några veckor – är tanken att göra det lättare att installera och supporta tiltrotatorer.

Vi har alltid drivits av att göra det enklare för branschen att installera en tiltrotator och det känns därför extra bra att vi äntligen enats om ett standardiserat gränssnitt som kommer underlätta installationerna avsevärt, säger Svabs vd Fredrik Eriksson i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att det inte är plättlätt att installera en tiltrotator och att det inte blir enklare av att varje tillverkare har sina egna lösningar.

Med Open Connect hoppas vi kunna göra livet enklare för de som installerar styrsystemen och samtidigt bidra till att fler slutkunder får uppleva fördelarna med en tiltrotator.

Enligt Svab är Open Connect en komplett lösning baserad på företagets styrsystemsplattform för tiltrotatorer. Systemet består av joystickshandtag, display, elektronik och mjukvara som styr hydrauliken till tiltrotatorn från maskinen.

Gränssnittet är öppet och kommunicerar med tiltrotatorns modul som i sin tur styr hydrauliken i tiltrotatorn, berättar Svab.

Företaget uppger att det nya öppna gränssnittet kommer att vara kompatibelt med MiC 4.0 Bus som tas fram inom den tyska branschorganisationen VDMA.

Det blir kompatibelt även med  arbetsgruppen MiC 4.0 - Machines in Construction, Cluster 7 - Attachment, där Svab tillsammans med bland annat Volvo, Liebherr och Wacker Neuson samt tiltrotatortillverkarna Steelwrist, SMP, Engcon och Rototilt enats om ett gemensamt protokoll, som för första gången kommer att visas upp och demonstreras av MiC 4.0 under Bauma -22.

Svabs utvecklingschef Lennart Hedlund berättar att det länge funnits ett liknande gränssnitt för redskap inom lantbrukssektorn: ISO11783 eller mer känt under namnet ISOBus, även det framtaget av tyska VDMA.

det känns naturligt att vi nu skapar en liknande standard inom grävmaskinssektorn i takt med att grävmaskiner mer och mer används som en redskapsbärare även utanför Norden, säger han.

Svab kommer också att lansera den nya elektronikmodulen QIO - CAN I/O Converter som kan kopplas in mellan medföljande CAN-bus joystickhandtag och styrsystemet och som ska göra det möjligt att använda samma joystickhandtag även till andra funktioner i maskinen som inte styrs via tiltrotatorstyrsystemet – till exempel om föraren vill använda en knapp för att navigera i sitt GPS grävsystem eller en rulle för att styra någon originalfunktion i maskinen.

Systemet ska kunna kompletteras med funktioner som trådlös redskapsigenkänning, delning av tiltrotatorns sensordata till maskinstyrningssystem, automatisk tiltstyrning samt hjul eller bandstyrning.

Svab tillägger att ett trådlöst serviceverktyg (app) ska göra det möjligt att finjustera hydrauliken, felsöka med mera.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
”Det är skillnad på byggare och byggare”
Eldrivet på återvinningen
Bättre ljus direkt från fabrik
Plattform för klimatneutralt byggande nu igång
Lasta servicebilen rätt
Friska tag på veckans lista!
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078