23948sdkhjf

Efter ett års väntan: första arbetsmaskinen med klimatpremie

Det tog ungefär ett år och vägen var allt annat än spikrak. Aarsleff gläds åt att som första företag fått klimatpremie för en arbetsmaskin, men vittnar också om svårigheterna.

Nästan precis ett år efter det att Aarsleff skickade in sin ansökan om klimatpremie för en arbetsmaskin kom beskedet – Energimyndigheten godkände ansökan för företagets batteridrivna pålkran PMx2e från Junttan Oy.

Aarsleff gläds åt beskedet och uppger att det enligt Energimyndigheten handlar om den allra första klimatpremien som utdelas till en arbetsmaskin.

– Då vi gjorde investeringen så räknade vi kallt med att det även skulle gå att få en klimatpremie från Energimyndigheten för att vi gick mot en mer hållbar framtid i form av maskinellt utsläppsfri grundläggning, säger Morgan Sjögren, maskinchef på Aarsleff Ground Engineering.

– Utbetalningen av klimatpremien ger oss större möjlighet till ytterligare investeringar för att nå en fossilfri verksamhet snabbare, säger Katja Wangeskog som arbetar som KMA-samordnare på Aarsleff Ground Engineering.

Aarsleff vittar också om att ansökningsprocessen inte är så enkel som man skulle kunna tro och enligt pressmeddelandet finns det flera tänkbara orsaker till att inte fler hunnit få premien: till exempel långa leveranstider och inregistreringarna i fordonsregistret.

Aarsleff noterar att ett registreringsnummer måste anges i ansökan och för att få det måste maskinen registreras. Det krävde en förhandsbesiktning av RISE/SMP, några kompletteringar och sedan en slutbesiktning.

Fakta Klimatpremien

  • Energimyndigheten har av regeringen fått i uppdrag att betala ut en premie för vissa miljölastbilar, elektriska arbetsmaskiner och miljöarbetsmaskiner i en klimatpremie.
  • Den sökande kan få maximalt 20 procent av miljöfordonets inköpspris och stödet beräknas finnas fram till och med 2024.
  • Förordningen för klimatpremien reglerar att fordon ska vara inregistrerade i Transportstyrelsens fordonsregister för att kunna få beviljat stöd utbetalat.
  • Från och med den 11 oktober 2022 ska de arbetsmaskiner som inte kan inregistreras i Transportstyrelsens fordonsregister, exempelvis motorredskap klass II, kunna få dispens för detta. Dessa arbetsmaskiner registreras på annat sätt i ett av Energimyndighetens register.

Källa: Energimyndigheten

–  Efter en hel del jobb som även involverade maskintillverkaren, gick till slut allt igenom – registreringsskylten kom på posten och vi har nu en maskin som vi får köra på allmän väg och som vi har fått klimatpremie för, förklarar Aarsleff.

Energimyndigheten uppger på sin hemsida att kraven på registrering kommer att förändras den 11 oktober i år. Nytt är att arbetsmaskiner som inte kan inregistreras i Transportstyrelsens fordonsregister, exempelvis motorredskap klass II, kan få dispens för detta. Dessa arbetsmaskiner ska i stället registreras på annat sätt i ett av Energimyndighetens register.

Observera att klimatpremien, som betalas ut av Energimyndigheten, inte är samma sak som Klimatklivet, som är Naturvårdverkets satsning där till exempel en maskinentreprenör kan få upp till 70 procent av kostnaden i bidrag för att till exempel köpa en eldriven entreprenadmaskin. Läs mer om skillnaderna här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11