23948sdkhjf

Trafikverket inför öppen ISO-standard: “En vinst för hela samhället”

Trafikverket meddelar att de har infört en öppen ISO-standard för att på så vis underlätta utbytet av anläggningsdata internt och externt.

För att underlätta arbetet och i längden spara pengar har Trafikverket infört ISO-standarden IFC, Industry Foundation Classes. En öppen standard där anläggningsdata kan delas inom myndigheten samt utomstående leverantörer. 

Enligt Trafikverket kommer beslutet först och främst påverka nya projekt där standarden kommer införas stegvis. Införandet beskrivs som en del av digitaliseringsarbetet och ska ge förutsättningar för bättre datadrivna analyser och digitala tvillingar. Myndigheten skriver vidare att det kommer vara en viktig del i att på ett effektivt sätt dela anläggningsdata mellan skeenden, aktörer och system. 

– Införandet av IFC gör att vi kan arbeta mer effektivt både inom Trafikverket och tillsammans med andra aktörer. På sikt kommer vi spara både tid och pengar, vilket är en vinst för hela samhället. Vi får mer väg och järnväg för pengarna, säger Peter Axelsson, strateg BIM, ekonomi och styrning, på myndighetens hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094