23948sdkhjf

Pontus är bäst i Europa – onödigt spännande när svensken vann

Pontus Eriksson krossade motståndet i  Caterpillar Operator Challenges Europafinal och går nu vidare till världsfinalen i Las Vegas.

Konkurrensen var hård när 19 europeiska maskinförare kämpade om vinsten i Caterpillar Operator Challenges Europafinal i Malaga 4-6 oktober.

Svensk representant var Pontus Eriksson och även om han till en början hade lite motvind vände det snabbt, och svensken tog hem totalsegern.

– Det känns overkligt men fantastiskt roligt. Jag hade mina förhoppningar men vågade inte tro något förrän det var klart, säger Pontus Eriksson i ett pressmeddelande.

Han går nu vidare till världsfinalen , som hålls den 14-18 mars 2023 i Las Vegas.

Sverige har förvisso visat framfötterna även förr om åren, till exempel var Magnus Rundberg svindlande nära pallplats sist det begav sig.

– Vi ligger väldigt långt framme i Sverige. Att vara maskinförare har en unik yrkesstatus här jämfört med andra länder. Dessutom är vi vana och intresserade av att använda den teknologi som finns i entreprenadmaskiner. Det gör stor skillnad, säger Pontus Eriksson.

Under tävlingen måste förarna visa prov på både skicklighet, precision, snabbhet, nyttjande av teknologier, beslutsförmåga och säkerhetsmedvetande.

Tävlingen består av fyra delmoment:

  • Att med en bandgrävmaskin använda maskinens 2D-grävsystem och schakta av toppen på en sandvall till en viss nivå på snabbaste tid.
  • Att med hjullastaren Cat 982XE använda maskinens vågsystem för att så effektivt och snabbt som möjligt lasta bergkross på en dumper och nå en förutbestämd vikt.
  • Att med materialhanteraren Cat MH3022 och en sorteringsgrip ta sig fram till en container för att lyfta ur bildäck, hänga upp dessa på en ställning och sedan lyfta ned dem tillbaka i containern.
  • Att med traktorgrävaren Cat 432 putta tennisbollar med frontskopan och sedan med hjälp av det bakre grävaggregatet fiska upp en kätting med ett don och trä in detta i en stålkonstruktion. Den manövreras sedan i en bana utan att nudda vissa objekt och sätts sedan försiktigt ned vid ursprungspositionen på en metallplatta i en sandbädd.

Pontus Eriksson hade lite problem till en början, men kom igen och vann två av delmomenten.

– Första tävlingsmomentet gick inte bra. Då kom jag bara tolva men sen vann jag både andra och tredje momentet. Då anade jag att chanserna var goda för att få åka till Las Vegas. I fjärde deltävlingen missade jag lite och fick ett tidstillägg. I den grenen slutade jag femma och det blev kanske lite onödigt spännande, berättar Pontus Eriksson.

Arrangörerna höll på resultaten så det var först på kvällen efter sista tävlingsdagen han fick reda på exakt hur bra han faktiskt presterat.

– När det visade sig att jag blev totalsegrare kändes det overkligt men väldigt roligt. När jag vann den svenska deltävlingen på Maskinmässan var jag bara nöjd över att få åka till Malaga och hade inte så mycket tankar på tävlingsresultatet. Men ju mer tiden gick desto mer taggad blev jag och när jag väl var på plats kände jag att alla hade samma mål och suget att vinna. Då var det oundvikligt även för mig att tänka på om jag kunde gå vidare till Las Vegas.

32-åringen kan nu kalla sig bäst i Europa och han har arbetat med maskiner i många år.

– Min pappa ägde ett entreprenadföretag och jag är uppvuxen med grävmaskiner. Jag har arbetat som grävmaskinist i tio år både som anställd och i egen regi men inte just nu. Jag har ett stort motorintresse oavsett om det är grävmaskiner, motorcyklar eller bilar.

Han noterar att han också har mycket att tacka sina tidigare chefer på Bäckström Stockholm för.

– De ville få oss som förare att växa och tvekade aldrig på att skicka oss på nya utmaningar. Där utvecklades jag som förare och fick avancera på olika sätt. Det har betytt oerhört mycket, säger Pontus Eriksson.

Han gjorde alltså en storartad insats i Malaga, detta trots att han inte har någon erfarenhet alls av Caterpillars maskiner.

– Antalet gånger jag kört en Caterpillar är nog lätt räknade på ena handens fingrar, avslöjar Pontus Eriksson.

– Men jag är ganska van att köra olika maskiner och jag tycker Caterpillars maskiner var intuitiva och hydrauliken imponerande fin. Det gick därför lätt att komma in i körningen.

Nu väntar  en ännu större utmaning – att tampas med världens absolut bästa maskinförare i den globala finalen.

– Det blir inte helt enkelt att förbereda sig eftersom det inte kommer att finnas mycket att gå på men jag ska läsa på lite mer om Caterpillars maskiner, deras olika system och funktioner.

Segern betyder en hel del för honom.

– Naturligtvis är det en stolthet men det känns också bra att få visa mina barn att det inte är så dumt att köra grävmaskin. Sen var det en skön revansch eftersom jag precis före Corona-pandemin vann den svenska finalen i en annan förartävling men då blev den internationella finalen inställd så jag kunde inte åka i väg.

PS! Pontus Eriksson är inte bara en jäkel på att köra maskin -- han är fantastisk på att få dem som han vill ha dem också. Läs mer här om honom och den urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin han körde för några år sedan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109