23948sdkhjf

Bränslesnålt i ny motorserie

Bättre effekttäthet, ökad livslängd och förbättringar när det gäller koldioxidutsläpp utlovas Scania presenterar nästa generations plattform för radmotorer.

Efter ett decennium av utveckling och ny teknik, är Scanias nya motorplattform färdig.

– Detta är vår mest bränslesnåla motor någonsin, med ett större vridmoment, mer kraft och upp till 50 procent längre livslängd. Det är en game-changer inom motorer, säger Joel Granath, head of power solutions, Scania.

Ett förbättrat gasväxlingssystem, minskad intern friktion och ökad snabbladdningseffektivitet ska också påverka bränsleförbrukningen positivt hävdar Scania.

För 13-litersmotorn uppges detta betyda upp till sju procent i bränsleförbrukning jämfört med den nuvarande generationen med samma styrka. Det är lika med en besparing om fyra liter diesel per användningstimme vid full last, hävdar Scania.

Så länge som förbränningsmotorer fortfarande används, ska deras klimatpåverkan förbättras uppger företaget som anser att den nya plattformen har den prestanda och pålitlighet som kunderna är vana vid med Scania, men med minskade koldioxidutsläpp.

–  Det svarar också upp mot lagkraven, och är kompatibel med biodiesel-blandningar och HVO.

Scania ser även andra fördelar med den nya motorplattformen. Till exempel är tiden mellan servicetillfällen upp till 25 000 timmar och några av de nya egenskaperna uppges inkludera en mer exakt nedkylning, ett stabilare motorblock och cylinderhuvud, och en mer robust kraftöverföring från motorn med optimerade växelstyrka.

– Vår inställning genom hela utvecklingsfasen för den nya plattformen har varit att förenkla övergången för våra kunder, samtidigt som den ska ha en positiv påverkan på bränsleförbrukning och produktprestanda, säger Henrik Nilsson, Director Product Management, Power Solutions, Scania.

Fakta:
13-litersmotorns omfång är från 368 kW till 450 kW och ger upp till elva procent mer kraft och 21 procent större vridmoment än nuvarande generation. 11-litersmortorns omfång är från 202 kW till 368 kW.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
De roddar infrastruktur mitt i ett fornminne
Ramirent köper företag
Maskinias VD presenterar: Ny kontroll till Case hjullastare
Svordomar och storordrar på veckans lista!
BDX renodlar – startar entreprenadbolag
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125