23948sdkhjf

Balkbro med respekt vann

Trafikverket utlyste en arkitekttävling för att få fram en värdig landskapsbro när Norrbotniabanan byggs genom Robertsfors. Nu har vinnaren utsetts.

Det vinnande bidraget går under namnet ”Genius Loci” och beskrivs som en stilren balkbro med ett anspråkslöst uttryck som framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap.

Det är en pastoral idyll ni har i landskapet. Vi vill därför skapa en bro som respekterar omgivningarna, säger Peter Becht i ett pressmeddelande.

Han jobbar på arkitektfirman Dissing+Weitling, som ligger bakom det vinnande bidraget.

Juryns motivering

Genius Loci är ett stilrent och enkelt förslag som med sitt anspråkslösa uttryck framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap.

Förslaget illustrerar hur en konventionell betongbro, genom skicklig bearbetning, kan uppnå hög arkitektonisk verkshöjd.

Bron kännetecknas av enhetliga och repetitiva lösningar där de vackra detaljerna är avgörande för brons helhetsintryck.

En stor kvalitet är brons genomtänka spannindelning som ger fortsatt goda möjligheter till rekreation under bron samt tillåter utblickar mot Robertsfors bruk.

Samtidigt framhäver och förstärker ljussättningen detaljlösningarna på bropelarna som ger bron förutsättningar att fungera som en vägvisare i landskapet.

Förslaget är baserat på eleganta och repetitiva lösningar där detaljerna blir avgörande för helhetsupplevelsen. Brons stilrena arkitektur hjälper också till att framhäva Robertsfors känsliga natur- och kulturlandskap, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt, Trafikverket, i samma pressmeddelande.

 Enligt Trafikverket bygger det vinnande förslaget på idén om att det är landskapet – och inte bron i sig – som ska framträda.

Konstruktionen ska till exempel ha en spannindelning som gör det möjligt att blicka ut mot Robertsfors bruk, men också ger möjlighet till rekreation under bron.

Juryn noterar också att ”Genius Loci” hade lägst klimatavtryck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095