23948sdkhjf

Efter myndighetens kontroller – fler fel i Stockholm än övriga landet

Nästan dubbelt så många fel inom byggbranschen i Stockholm som genomsnittet i övriga landet. Det framkom när Skatteverket undersökte personalliggare i huvudstaden.

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att de i slutet av september kontrollerat 402 aktörer och företag på totalt 71 byggarbetsplatser i Stockholmsområdet. Jonas Karlberg, ansvarig för myndighetens kontroll, säger att möjligheterna att besöka företag under pandemin var begränsade. Därför var meningen med kontrollerna både att kraftsamla men även att följa upp indikationer om brister i personalliggare i området.

Skatteverket meddelar att det upptäcktes brister i en tredjedel av de kontroller som gjordes. Det kunde vara att personal inte var inskriven, att liggaren inte var tillgänglig eller saknades helt.

–  Det ska jämföras med att vi i vår ordinarie kontrollbesöksverksamhet över hela landet finner brister i ungefär 15 procent av kontrollbesöken. Totalt sett ledde besöken till 122 kontrollavgifter som uppgick till 762 500 kronor, säger Jonas Karlberg.

Även Arbetsmiljöverket har under året utfört kontroller och i våras meddelade de att de skärpte sitt arbete mot arbetslivskriminalitet.

– Vi resonerar att om Skatteverket och Polisen hittar brister så gör vi det också. Det är ingen tvekan om att vi ofta springer på människor som bor på bygget, sade Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket, tidigare i år.

Leveranstidningen Entreprenad har tidigare skrivit om att både Byggnads såväl som Byggföretagen uttryckt sin oro för arbetslivskriminalitet inom branschen. Något som bland annat resulterade i Byggmarknadskommissionen vilken undersökte byggmarknaden och tidigare i år släppte en rapport med sina slutsatser. 

– Tillsammans med Byggnads har vi ansvar som parter att det görs uppföljningar och att företagen följer våra kriterier. Jag tror att det handlar om att rikta in åtgärderna mot de arbetsplatser där man befarar att risken är som störst att det pågår felaktigheter, sade Byggföretagens vd, Catharina Elmsäter-Svärd, i samband med att rapporten släpptes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093