23948sdkhjf

Vad är ett klimatneutralt anläggningsprojekt?

Kan vi med säkerhet säga att ett anläggningsprojekt är klimatneutralt? Och hur beräknar vi egentligen det? WSP har tillsammans med Skanska och Peab tagit fram en branschgemensam definition för att säkerställa att ett projekt är klimatneutralt.

– Det pågår många initiativ och satsningar i branschen för att bidra med sin del och det är väldigt kul att se. Men det finns en uppenbar risk för att man slänger sig med begreppet klimatneutralitet för lättvindigt. Vi saknar än så länge metoder för att avgöra om ett projekt är klimatneutralt fullt ut, säger Stefan Uppenberg, hållbarhetsexpert på WSP.

Forskningsprojektet ”Klimatneutrala anläggningsprojekt – vad är det?” är finansierat av SBUF och Vinnova och ska reda ut begrepp och definitioner kring klimatneutralitet. Dessutom ska en metod för bedömningar av klimatneutralitet tas fram.

Mycket av arbetet i projektet kommer att handla om att undersöka och sammanställa den stora mängd andra initiativ som pågår till en helhet. Projektet kommer att utgå från ett antal fallstudier, där ett av dem är Skanskas projekt Skellefteå Site East för Skellefteå kommun, som vann Sweden Green Building Award för årets utmärkelse inom hållbar infrastruktur 2021.

– Det händer mycket kring detta just nu och därför tycker vi att det är viktigt att vi skapar samsyn i branschen kring exempelvis kompensation och vilka klimatpositiva åtgärder som är okej att räkna in. Det återstår också mycket att undersöka och hantera när det gäller utsläpp från förändrad markanvändning, säger Stefan Uppenberg.

– Varje anläggningsprojekt förändrar förutsättningarna för den mark som tas i anspråk, till exempel genom att träd och grönska tas bort eller att en myr dikas ur. Det vill säga att naturliga funktioner som bidragit till minskade utsläpp försvinner. Kan till exempel återvätning av dikade torrmarker då räknas som kompensation för detta?, resonerar han vidare.

Projektet ska undersöka hur man kan beräkna utsläpp av förändrad markanvändning samt hur kompenserande åtgärder kan beräknas. Vidare kommer projektet undersöka hur mycket man kan minska utsläppen från olika material så som till exempel betong och stål, givet hur långt de olika branscherna kommit.

Men man ska också ta hänsyn till de material och åtgärder som syftar till att binda koldioxid så som användning av biokol samt inlagring av biomassa i träkonstruktioner eller åtgärder så som plantering av träd och växter.

Till sist kommer projektet också utreda vilka förutsättningar som bör krävas för att det ska anses vara okej att kompensera kvarstående utsläpp, till exempel med köp av utsläppkrediter för negativa utsläpp.

I oktober nästa år ska resultatet presenteras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svevia anställer ny chef för kompetensförsörjning
E22 mellan Fjälkinge och Gualöv får motorväg
Historisk touch på första maskinen
Engcon känner medvind efter Conexpo
Vägforum 2023: Kostnader för nationell plan under lupp
Maskinia erhåller trippel ISO-certifiering
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.141