23948sdkhjf

LKAB:s kvartalsrapport: Minskad omsättning i osäker omvärld

Nyligen publicerade LKAB sin kvartalsrapport för tredje kvartalet.

Nettoomsättningen i det tredje kvartalet uppgick till 12 244 (12 744) miljarder kronor. Bakom siffrorna ligger bland annat ett lägre järnmalmspris, trots stabila leveranser.

Rörelseresultatet för samma period låg på 5 909 (7 769) miljoner kronor, där högre priser på energi och produktionsstörningar har satt sin påverkan, skriver LKAB.

LKAB:s operativa kassaflöde landade på 3 336 (7 430) miljoner kronor.

Produktionsvolymen för järnmalm påverkades av störningar i pelletsverken i Kiruna, där leveransvolymen för det tredje kvartalet uppgick till 6,6 (6,3) miljoner ton med en pelletsandel om 83 (80) procent. 

Omsättningen var fem procent lägre än samma period 2021. Ett lägre pris på högförädlade järnmalmsprodukter hejdades av den höga dollarkursen och leveransvolymen.

Vd och koncernchef Jan Moström menar att efterfrågan på produkter varit fortsatt stabil.

Osäkerheten vi ser i vår omvärld kan dock leda till en lägre stålproduktion och därmed minskad efterfrågan på järnmalm.

Framåt skriver LKAB att de fortsätter med målsättningen om koldioxidfria produkter och processer till år 2045. Arbetet med HYBRIT-projektet fortlöper och beräknas stå klar 2026.

– Vi ser att tekniken fungerar för vår framtida produkt och att koldioxidfri järnsvamp inte bara kommer vara klimatmässigt överlägsen utan även tekniskt, skriver han avslutningsvis i rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078