23948sdkhjf

Inga nya vindkraftsbeställningar trots behov

Som det ser ut idag byggs vindkraften ut i den högsta takten någonsin. Trots det svenska växande elbehovet beställdes inga nya vindkraftverk under tredje kvartalet 2022.

Det visar Svensk Vindenergis statistik. De klargör dock att kvartalet brukar vara det svagaste.

Elektrifiering är en av industri- och transportsektorernas viktigaste satsningar. Det är helt klart det snabbaste sättet att minska företagens utsläpp.

Att vindkraft spelar en viktig roll när det gäller att möte elbehovet är inget nytt. Det är både industri- och energibranschen enade om.
Svensk Vindenergis prognos visar:

– Det finns både goda nyheter och orosmoln. Den goda nyheten är att vindkraften byggs ut som aldrig förr till år 2025. Under första halvan av 2020-talet tillkom vindkraft motsvarande fyra kärnkraftsreaktorer – utan stöd eller subventioner. Orosmolnet är att utbyggnadstakten ser ut att minska ordentligt efter år 2025. Nu är det viktigt att regeringen tar sikte på vad som behöver göras och ta bort de hinder som står i vägen för ett dubblerat elsystem. Ska vi kunna åstadkomma detta till 2045, som regeringen själv har aviserat, så måste vi hålla upp den här utbyggnadstakten varje år, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi, i en kommentar.

Kvartalets uteblivna orderingång tros bero på flera anledningar. Det kan vara förseningar kopplat till pandemin - så som många försenade investeringsbeslut. Andra faktorer som gör det svårt att stänga affärerna är att det är svårt att binda elpriset en längre tid, stigande priser och osäker kompetensförsörjning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063