23948sdkhjf

Ris och ros från branschen om nya statsbudgeten

Idag presenterades statsbudgeten för 2023. Många företrädare i branschen har kommenterat och kritiserat.

Bland annat väljer regeringen att avskaffa alla byggsubventioner. Något som Byggnads kritiserar.

– Regeringen väljer att ta sin hand från bostadspolitiken. Det är allvarligt. Vi krävde tidigare att investeringsstödet ska återinföras och utvecklas, nu gör man tvärtom. Regeringen upprepar gamla högerregeringars misstag och tror att marknaden ska lösa allt. Historien har visat att det inte fungerar. Det leder till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads. 

Byggföretagen har tidigare varit skeptiska till investeringsstödet för nyproduktion av hyresbostäder. När regeringen nu avskaffar subventionerna efterlyser Byggföretagen fler regelförenklingar.

– Avskaffat investeringsstöd måste balanseras upp av regelverk som bidrar till att säkra en hög och jämn byggtakt. Här väntar vi fortfarande på konkret politik från den nya regeringen, säger Tanja Rasmusson näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Regeringens bedömning är att BNP minskar med 0,4 procent under 2023 – vilket kan jämföras med Byggföretagens egen prognos på minus en procent jämfört med 2022.

– Utvecklingen på bostads- och fastighetsmarknaden utgör en riskfaktor. När det kommer till nyproduktion är Byggföretagen förstås extra bekymrade över att cementkrisen ännu inte är över. Råvaruförsörjningen behöver säkras om vi ska kunna bygga Sverige ur krisen, säger Tanja Rasmusson.

Installatörsföretagen välkomnar regeringens satsningar på energieffektivisering i småhus, men saknar stöd för energieffektivisering i flerbostadshus samt ett förstärkt ROT-avdrag.

– Vi ser ett fortsatt behov av reformer som sänker elanvändningen och elpriserna samt möjliggör export av fossilfri el till Europa. Satsningen på energieffektivisering i småhus bör även gälla bostadsrätter med direktverkande el. Dessutom - ett stärkt rotavdrag för energieffektiviserande åtgärder samt återinfört stöd till energieffektivisering av flerbostadshus skulle minska elanvändningen och i ett oroligt ekonomiskt läge hjälpa hushållen samt skapa arbetstillfällen. Det är särskilt viktigt i ett läge då nybyggnationen kraftigt bromsas, och detta kommer vi även fortsatt att föra dialog kring med politiken, säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.

Transportföretagen konstaterar att det finns många goda ansatser men att det också finns områden där regeringen nu har missat en chans att stärka en transportsektor i omställning.

De välkomnar den extra miljard till vägunderhåll som presenterats men satsningen måste bli permanent och medel till vägunderhåll måste öka.

Enligt vår studie av vägarnas skick krävs det två miljarder extra per år för att stoppa fortsatt förfall detta är alltså bara en bit på vägen, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

– Regeringen har en imponerande ambitionsnivå för bygg- och bostadspolitiken som faller i mycket god jord hos oss. Men nu är det dags att gå från ord till handling. En småhussatsning för att motverka fallet i bostadsbyggandet skulle rädda många jobb och bidra till att stabilisera svensk ekonomi, kommenterar David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen (TMF).

Även Sveriges Allmännytta är kritiska till ett avskaffat investeringsstöd.

– Regeringen skriver att Sverige ska ha en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla. Fler ska kunna förverkliga sina boendedrömmar och människor ska kunna flytta dit där arbeten finns. Det behöver därför byggas fler bostäder över hela landet, som möter människors behov och efterfrågan, vilket är en bra målsättning, men hanteringen av avvecklingen av investeringsstödet rimmar illa med den ambitionen, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

Bland övriga förslag i budgeten som berör bygg- och anläggningsbranschen finns bland annat ett riktat stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder kronor, tillfälligt sänkt skatt på drivmedel och en bibehållen a–kassa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
De roddar infrastruktur mitt i ett fornminne
Ramirent köper företag
Maskinias VD presenterar: Ny kontroll till Case hjullastare
Svordomar och storordrar på veckans lista!
BDX renodlar – startar entreprenadbolag
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.141