23948sdkhjf

Peab planerar för stora kliv

Peab jobbar vidare för att minska sin klimatpåverkan, företaget har fått testa en ny maskin som man hoppas ska kunna bidra till rejält minskade utsläpp.

Bomag lanserade nya BW 120 AD e-5 på Bauma tidigare i höst, en elektrisk vibrerande tandemvält på 2,5 ton som ska börja säljas först nästa vår/sommar.

Peab Asfalt har dock fått testa maskinen redan nu.

– Vi var först i Sverige med att investera i en hybridvält och nu tar vi nästa steg, säger Peab Asfalts maskinchef Niklas Engblom i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet ska utsläppen kunna minskas med tio kg per timme jämfört med om man använder icke-eldrivna vältar.

– Att minska koldioxidutsläppen med tio kg per timme kan låta lite men det är de små stegen som är jätteviktiga för att vi skall kunna ta större kliv längre fram. Skulle vi byta ut alla våra vältar i samma storleksklass blir effekten betydande. 2045 är måldatumet för att vi inom Peab ska vara klimatneutrala och vi vill såklart vara med och bidra.

Peab uppger att man ser fler fördelar med konceptet. Företaget talar bland annat om en bättre arbetsmiljö och minskade underhållskostnader. Den eldrivna välten ska dessutom vara så tyst att den lämpar sig bra för arbete i miljöer där man inte vill ha buller.

Välten har två elmotorer, en för drivning och styrning och en för vibration. Kör man utan att packa används bara den ena motorn, vilket ska spara energi. Bromsenergiåtervinning och en ECO-funktion ska göra driften ännu mer sparsam samtidigt som prestandan ska vara maximal, förklarar Peab.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094