23948sdkhjf

”Bistert 2023” för bygg- och anläggningsbranschen

Det blir allt dyrare att bygga. Byggföretagen räknar med ett ”bistert 2023” och råder sina medlemsföretag att indexreglera sina kontrakt.

Byggföretagen skriver i ett pressmeddelande att byggkostnaderna fortsätter att öka.

– Det är den största förändringen i årstakt sedan mitten av 1970-talet. Byggföretagen räknar med ett bistert 2023, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

Byggföretagen hänvisar till SCB:s Byggkostnadsindex, som visar att byggkostnaderna steg med 15,3 procent i oktober 2022 jämfört med samma månad föregående år.

Entreprenörernas kostnader för transporter, drivmedel och elkraft har ökat mest: med 36,7 procent det senaste året, förklarar Byggföretagen som lyfter fram elkraft som det som ökat allra mest – med 99,4 procent.

Kostnadsökningar, stigande räntor och en ännu inte löst cementkris fortsätter att skapa en perfekt storm för hela bygg- och anläggningsbranschen, säger Johan Deremar. 

Byggföretagen uppger att den sammanlagda prisökningen för byggmaterial ligger på 16,6 procent i oktober 2022 jämfört med samma månad föregående år.

Organisationen uppmanar också enskilda medlemsföretag att ta höjd för kostnadsökningarna inför anbudsgivning.

Därför är det en god idé att föreslå indexreglerande kontrakt för att kunna hantera riskfördelningen på ett korrekt sätt. Återhållsamma lönekrav i den kommande avtalsrörelsen är också en förutsättning för att trygga sysselsättningen inom bygg- och anläggning, säger Johan Deremar.

SCB:s byggkostnadsindex mäter kostnadsförändringar för produktionsfaktorer i bostadsbyggande. Inräknat är material av olika slag, utrustning, löner, transporter med mera.

Byggföretagen hänvisar till SCB:s Byggkostnadsindex, som visar att byggkostnaderna steg med 15,3 procent i oktober 2022 jämfört med samma månad föregående år. Foto: Colourbox

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Byggföretagen försvarar sig mot Byggnads anklagelser
De roddar infrastruktur mitt i ett fornminne
Ramirent köper företag
Maskinias VD presenterar: Ny kontroll till Case hjullastare
Svordomar och storordrar på veckans lista!
BDX renodlar – startar entreprenadbolag
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125