23948sdkhjf

Sensorer ska underlätta vägunderhåll

IoT-sensorerna mäter vägyttemperatur, lufttemperatur och luftfuktighet vilket ska minimera riskerna för bland annat halka.

Sensorerna kommer från det svenska mjukvaruföretaget Klimator och ska bidra till att Peab får bättre beslutsunderlag för halkbekämpning, plogning och minskad saltförbrukning i vinterväghållningen för det statliga vägnätet i Sverige.

För att kunna upprätthålla en god trafiksäkerhet och framkomlighet krävs en effektiv vägunderhållning såhär under vinterhalvåret. I ett nytt avtal med Klimator kommer programvaran Road Status Information (RSI), IoT-baserade vägväderstationer och tillhörande tjänster implementeras utöver i Trafikverkets befintliga vägväderinformationssystem i flera av Peabs statliga vägdriftskontrakt. Teknologin kan göra prognoser om vägväder läng hela vägnätet.

– Med Klimator som samarbetspartner kommer vi att utveckla vårt arbetssätt och underlätta för våra medarbetare att fatta rätt beslut för halkbekämpningsåtgärder som i nästa steg ger våra trafikanter en säkrare väg. En minskad saltförbrukning kommer även ha positiva effekter på miljön, arbetsmiljön och ekonomin, säger Anders Thomasson, regionchef Statlig Vägdrift, Peab.

Vägväderstationerna drivs på batteri och uppkopplade 5G-nätverk och kommer monteras längs vägkanterna. En sensor som kopplas till stationen fräses ner i asfalten och ger realtidsinformation om hur vädret påverkar lokala vägförhållande, exempelvis var och när det finns riska för halka. Sensorerna kommer underlätta arbetet då man snabbt kan identifiera och planera åtgärder för att minska risk halka och snödrev.

– Vårt nya avtal ger Peab ytterligare möjligheter till integration, modernisering och digitalisering av sitt vinterunderhåll av statliga och kommunala vägar, säger Emil Danielsson, ansvarig för affärsområdet Winter Maintenance.i ett pressmeddelande.

Under vintern kommer sensorerna monteras i totalt sex av Peabs driftskontrakt, varav Öland är först ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.688