23948sdkhjf

”Det vi ser nu är bara början”

Nu ska Volvos eldrivna 23-tonnare få visa vad den går för även i Sverige. Ett Skanskaprojekt blir skådeplatsen för ett omfattande pilotprojekt.

Volvo har tagit fram den ena elmaskinen efter den andra på senare år – dock har det främst handlat om rätt små maskiner.

En 23-tonnare har dock knackat på dörren, den har redan gjort entré på den norska marknaden och även om tidpunkten för en svensk lansering ännu inte är bestämd är det dags för den att börja jobba på svensk mark – på ett pilotprojekt.

Elgrävarens första svenska uppdrag blir att bistå Skanska när företaget omvandlar det hundra år gamla Slakthusområdet i Stockholm – 2033 ska här finnas 3 000 nya bostäder och 14 000 arbetsplatser

– Det är Sveriges största testbädd i stadsmiljö för fossilfri entreprenad, där vi ska omvandla nästan 35 000 maskintimmar till fossilfritt. Vi vill utmana byggstandarder och hitta nya innovationer och det gör vi i samarbete med bland annat Volvo CE, säger Lisa Kroon, projektledare på Skanska.

Tanken är att skapa Sveriges största fossilfria arbetsplats och ett krav är att minst en av de större grävmaskinerna ska vara elektrisk (och att övriga körs på HVO).

Volvo EC230 är just det – elektrisk. Den beskrivs som en av få medelstora grävmaskiner som är kommersiellt tillgänglig och tanken är att den, med start 2023, ska hjälpa till med att schakta bort 75 000 ton sten och 96 000 ton jord, under projektets första skede på uppskattningsvis 27 000 arbetstimmar. En mobil energilagringsenhet från Volvo CE kommer också finnas på plats.

– Som Volvo CE:s återförsäljare på den svenska marknaden innebär Skanskas projekt vid Slakthusområdet ett avstamp för transformeringen även för de större maskinerna. Det vi ser nu är bara början på den förändring som kommer förändra vår bransch till det bättre. Om några få år kommer elektrifieringen gjort våra arbetsplatser både tystare och mer miljövänliga, säger Fredrik Askling, produktchef för elektromobilitet på Swecon.

Fredrik Tjernström, ansvarig för Electromobility Solutions Sales på Volvo CE, noterar att partnerskap med andra aktörer gör det möjligt för Volvo CE att påskynda resan mot utsläppsfria arbetsplatser.

– Med EC230 Electric kan vi erbjuda en attraktiv lösning, inklusive de fördelar som eldrivna anläggningsmaskiner har: noll avgasutsläpp, nästan helt tyst och en bekvämare och bättre arbetsmiljö för föraren. Men det är genom ett nära samarbete med partners som Skanska, och Stockholms stad som delar vår syn på behovet att ställa om till fossilfritt, som vi verkligen kan driva omvandlingen i vår bransch.

Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad, konstaterar att EC230 Electric kommer att bidra till 2 700 fossilfria timmar i projektet och att den typ av upphandling som Stockholms stad har krävt för fossilfria entreprenader kommer att bidra till ett genombrott i övergången till elmaskiner

– Vi vill driva utvecklingen av fossilfria entreprenader och det kan vi göra genom att ställa anbudskrav i våra upphandlingar. I entreprenaden, där stora mängder berg och jord ska schaktas, är ett av kraven att minst tio procent av maskintimmarna ska drivas med el.

Redan innan maskinen börjat jobba på allvar får den ett gott betyg av någon som borde veta – Richard Sjöblom, grävmaskinsförare på Skanska som fått köra EC230 Electric.

– Om jag fick välja mellan en el- och dieselmaskin i den här storleksklassen skulle jag välja elektrisk eftersom det finns så många fördelar jämfört med en dieselmaskin. När maskinen levererades var det många skeptiker som trodde att den inte hade kapacitet att hålla hela dagen, men de har alla visat sig ha fel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
  • Servicetekniker
  • Projektledare
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nu ska laddinfrastrukturen byggas ut – EU överens
Här är vinnarteamet för Håll nollans arbetsmiljöpris 2023
ME vill ha mer svenskt biodrivmedel
Veidekke bygger åt Volvo
Svevias rekordstora vite växer i snöröjningsmissnöje
NCC bygger skol- och idrottsanläggning i Varberg
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11