23948sdkhjf

Järnkoll på hela kedjan utlovas

Wirtgen Groups nya telematikportal ska skärpa upp hela processen, tanken är att gå ifrån att övervaka enskilda maskiner till att ta ett helhetsgrepp på hela projektet.

2017 köpte John Deere Wirtgen Group och när den amerikanska tillverkaren kom in i Wirtgensfären fick parterna inte bara tillgång till fler maskintyper, Wirtgen Group fick också nosa på hårdvara och mjukvara som John Deere utvecklat, inte minst för det storskaliga jordbruket.

– De har gjort ett jättejobb på jordbrukssidan, nu kan vi på Wirtgen dra nytta av den kunskapen och det tänket och driva på lönsamheten även inom entreprenad, säger Jesper Urdén, säljare på Wirtgen Group.

Ett konkret exempel är Operation Center, som ska lanseras våren 2023.

– Operation Center är en portal som bygger på John Deeres telematikdel så att man på ett standardiserat sätt kan föra över maskindata, använda artificiell intelligens och så vidare, säger Jesper Urdén.

Operation Center, som ska finnas både på webben och som app, ska sammanbinda i princip allt – inte bara maskinerna som i ett traditionellt telematiksystem.

Tanken är att portalen ska kunna användas för både planering, övervakning och analys, allt ska integreras i plattformen.

Det ska till exempel gå att bygga upp en ”digital arbetsplats” och man ska kunna se volymer, areor, sträckor, tomgång, bränsleåtgång, fräshastighet, om man kört med eco mode eller power mode, när det ska fyllas på vatten, med mera med mera.

– Den stora skillnaden jämfört med traditionella telematiksystem är att det utgår ifrån att man hanterar individer i en maskinpark, medan Operation Center utgår från att man hanterar projekt.

Jesper Urdén ser skiftet som ett sätt att gå från ett övervakningssystem – där man fokuserar var de enskilda maskinerna är, hur mycket de drar och om något är fel på dem – till ett produktionssystem.

– Med Operation Center tittar man mycket mer på projektnivå.

– Det är som i tillverkningsindustrin, där man mäter led- och takttider istället för att se att en svarv går på 1 200 varv eller drar si och så många watt.

Enligt Wirtgen Group är tanken också att telematiken ska spela en viktig roll i resan mot automation.

– Vår självgående jordstabiliseringsfräs har i dag ett system (WPT-Wirtgen Performance Tracker) som mäter hur mycket mark man har stabiliserat, men med samma hårdvara ingår nu också funktionen Autotrack som gör att man bara behöver göra det första draget manuellt, sedan kan man instruera maskinen så att den kör själv – till exempel med fem centimeters överlappning.

Han tror att systemet kommer väl till pass särskilt på de lite komplexare uppdragen där en enda felande eller lite långsam länk kan försena och fördyra hela projektet.

– Vid ett stort asfaltjobb måste man ha koll på allt i många led – från det man krossar stenen till dess att asfalten är lagd.

Rätt mängd asfalt ska fram i exakt rätt tid, rätt antal lastbilar måste stå redo och sedan ska asfalten läggas ut också, fortsätter han.

– Det blir lätt en dragspelseffekt och man vill inte behöva stressa eller stå stilla. Då behövs ett projektövergripande system.

Jesper Urdén konstaterar att det till exempel vore önskvärt att få ner tomgångskörningen.

– Det finns absolut mycket man kan göra för att kapa bort spilltiden, jag tror att Operation Center kan göra stor nytta så att lönsamheten ökar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078