23948sdkhjf

Viktigt beslut fattat inför miljardprojektet

Efter tidspress, utmaningar och en ”heroisk insats” kan nästa steg tas i Sveriges största muddringsprojekt.

Luleå hamn ska byggas ut, farlederna ska fördjupas och godskapaciteten ska förstärkas kraftigt, ett gigantiskt uppdrag som beskrivs som Sveriges största muddringsprojekt.

Planeringen har pågått sedan 2013 och enligt ett pressmeddelande har slutfasen kantats av utmaningar och arbetet har präglats av tidspress.

I veckan förklarade dock projektets styrgrupp – som består av Sjöfartsverket, Trafikverket, Luleå Hamn och Luleå kommun – att man kommit fram till att alla delar som behövs nu finns på plats.

Man fattade därför beslutet att gå ut med den planerade upphandlingen för det nya kajområdet.

– I så här stora projekt händer det alltid saker på vägen och vi har fått anpassa oss på studs. Jag känner en stor tilltro till alla som jobbar med det här projektet. Vi har bland annat tvingats att rita om allt på rekordtid, vilket har varit en heroisk insats av alla. Det känns skönt att vi nu har tagit ytterligare ett steg i rätt riktning, säger Anders Dahl, vd för Luleå Hamn.

Enligt planen ska muddringen av farleder, hamnområde och ny djuphamn i Luleå starta 2024. Projektet beräknas vara klart 2029/2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094