23948sdkhjf

Gruvindustrin ska bidra till biologisk mångfald

FN:s toppmöte om biologisk mångfald invigdes nyligen i Montreal, Kanada. Flera svenska gruvexperter kommer att finnas på plats för att dela med sig av konceptet ”Mining with Nature” som handlar om biologisk mångfald och väckt stort intresse internationellt.

Flera metaller och mineraler behövs för den gröna omställningen. Det är allt från koppar till kablar och sällsynta jordartsmetaller till vindkraftverk. Detta innebär att det behövs fler gruvor – vilket i sin tur innebär ett stort ansvar.

Kristina Branteryd är miljöexpert på Svemin och en av representanterna som ska vara med i Kanada. I ett pressmeddelande understryker hon vikten av den biologiska mångfalden.

– Det är en självklarhet att svenska gruvbranschen ska till COP15, biologisk mångfald är en mycket viktig fråga för oss eftersom vi tar mark i anspråk.

Som första bransch någonsin har man därför antagit ett sammanhållet arbetssätt för hur man ska gå till väga. I pressmeddelandet står att det gemensamma målet är att ”företagen inom gruv- och mineralindustrin ska bidra nettopositivt till biologisk mångfald senast 2030 inom alla områden där de är verksamma.”

– För att klara det här har vi startat omfattande projekt där en av de viktiga bitarna är att dela med oss av den kompetens vi byggt upp, för den är stor. Nu i Kanada vill vi också passa på att inspireras av alla andra i världen som jobbar seriöst med de hör frågorna, säger Kristina Branteryd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125