23948sdkhjf

Maskinentreprenörerna vill ha förnybara bränslen

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna och drivmedelstillverkaren Neste kräver i en debattartikel att regeringen vidgar sina vyer.

I fredags publicerade Dagens Industri en debattartikel undertecknad av Anders Robertsson, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, och Johan Perander, vd på drivmedeltillverkaren Neste Sverige AB.

Debattörerna skriver att de redan nu är redo att ställa om för att nå de uppsatta utsläppsmålen för 2030 – att transportsektorn då ska ha kapat sina koldioxidutsläpp med 70 procent.

De uppger dock att regeringen skapat en osäkerhet som gör att dessa mål kanske inte kan nås.

Parterna noterar att regeringen vill sänka reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå från och med årsskiftet 2023/2024, och att detta ska gälla under resten av mandatperioden.

Man noterar också att regeringen sagt sig vilja satsa på de typer av stöd som har störst påverkan för att minska utsläppen av växthusgaser.

Enligt debattörerna väntar man sig att elektrifieringen kommer att utvecklas men att elektrifiering inte är rätt metod för alla maskiner på de få år som återstår innan 2030.

De ser en risk i att målen inte kommer att kunna nås om regeringen ensidigt fokuserar bara på el och vill därför se fler lösningar – inte minst förnybara bränslen.

De konstaterar att branschen i dag är beroende av fossila bränslen och hävdar att målen skulle nås enklare om man gick över till förnybara bränslen i arbetsmaskinerna.

De lyfter också fram att företag som ska våga satsa och bidra till den gröna omställningen behöver stabila och långsiktiga villkor. De anser att det därför är viktigt att produktionen av, och tillgången till förnybart bränsle säkras.

Anders Robertsson och Johan Perander uppmanar därför regeringen att låta teknikneutralitet och långsiktighet bli utgångspunkten när klimatplanen revideras 2023.

Läs hela debattartikeln här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156