23948sdkhjf

Robot ska skörda metaller på havets botten

Impossible Metals har utvecklat en autonom robot som ska sortera ut viktiga mineraler från havsbotten.

Den gröna omställningen är märkbar i alla sektorer, inte minst inom transportsektorn där många går mot elektrifiering. Övergången kräver ett stort antal batterimetaller och där räcker inte dagens gruvor till.

Man har länge vetat att havsbotten är rikt på så kallade ”poly-metalliska knölar” men att skörda dessa är inte helt enkelt.

Tidigare har flera företag testat olika vakuumsugare för att dammsuga botten och göra sig av med allt som inte är metallknölar. Den tekniken, som kom på 80-talet, visade sig ge enorma miljökonsekvenser.

Men nu skriver Impossible Metals i ett pressmeddelande att de utvecklat en robot som ska plocka metaller från havsbotten på ett miljövänligt sätt. Roboten flyter precis ovanför havsbotten och med hjälp av AI och en kamera avgörs vad som är av värde och vad som ska lämnas kvar på botten.

Roboten kan användas på havsbottnar på upp till fem kilometers djup och flyter upp när lagringsutrymmet är fullt. Nu har man testkört en prototyp, Eureka 1, som har simmat runt på 25 meters djup och plockat upp metallknölarna. 

Detta är ett viktigt steg på vägen och 2026 är företaget redo att utveckla en maskin för verkligt gruvarbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111