23948sdkhjf

LEDARE: Logistik av stora mått

Nya Slussen är ett enormt infrastrukturprojekt mitt i centrala Stockholm och jag har förmånen att få bo på Södermalm i Stockholm och har kunnat följa det stora Slussenbygget på nära håll. Det är verkligen enormt på flera sätt. Inte minst logistikmässigt. Att hålla ordning på tusentals byggnadsarbetare, arbetsmaskiner och material samtidigt som bilar, bussar, cyklar och gående ska kunna passera området under byggnadstiden, det är logistik av stora mått.

Det är mycket som ska göras fram till 2025 då Stockholm ska ha fått en ny fungerade sluss som säkrar dricksvattnet för två miljoner människor och minskar risken för översvämningar i Mälardalen.

Ombyggnaden är nödvändig för att anpassa Slussen till ett förändrat klimat och ökade regnmängder. Samtidigt får staden nya offentliga platser och parker samt bättre framkomlighet för fotgängare och cyklister.

Den gamla Slussen, både slussanläggningen, trafikkonstruktionen och allt som hör därtill, har rivits ned, och nu har man börjat bygga upp den nya, Victoriaslussen, som innehåller 57 000 meter pålar, över 12 000 ton armering och mer än 70 000 kubikmeter betong. Läs om Skanskas stora entreprenad i senaste numret av Leveranstidningen Entreprenad.

Den nya Victoriaslussen innehåller 57 000 meter pålar, över 12 000 ton armering och mer än 70 000 kubikmeter betong.

En ny app har sett dagens ljus. Nu kan du som hantverkare i Norrköpingstrakten ta hjälp av Byggbilen om du har logistikproblem.

Jimmy Amneklev tröttnade på att snickarna ringde och behövde nya saker hela tiden och uppfann den första appen i sitt slag i Norden. ”Vi vill se oss som din hantverkare som är på plats. Syftet är att få bort hantverkarbilarna från gatan. Att inte behöva åka och handla saker. Där ska det åka en Byggbilen-bil istället” förklarar han i en intervju i det senaste numret av Leveranstidningen Entreprenad.

Nu är det snart dags att ta farväl av 2022. Tack alla ni som läst! Tack alla ni som tålmodigt besvarat alla våra tusen frågor och som låtit er fotograferas, och tack alla annonsörer som medverkat!

Vi får hoppas att Byggföretagen inte får rätt när de i sina uträkningar visar på ett bistert 2023, med ökade byggkostnader och stigande räntor. Att vi i stället får ett år med god tillväxt och en trygg sysselsättning för er inom bygg- och entreprenad.

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Entreprenad!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063