23948sdkhjf

Byggföretagen om Cementas dom

Mark- och miljödomstolen godkänner Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. "Mark och miljödomstolen har fattat ett nödvändigt beslut. Råvaruförsörjningen är en del av Sveriges nationella beredskap. Det är svårt att rusta sjukhus, stambanor och skyddsrum utan betong", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagen behöver tillståndsprocesserna bli mer förutsebara – och på ett bättre sätt än i dag väga in behovet av en tryggad råvaruförsörjning.

– Tillgång på cement är också en förutsättning för att driva på den gröna omställningen i form av utbyggd vindkraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagens senaste konsekvensanalys uppskattade drygt 160 000 förlorade jobb under 2023 vid ett produktionsstopp i Slite – under förutsättning att viss produktion kan upprätthållas med hjälp av extern sten.

– Bygg- och anläggningsbranschen kommer att följa den fortsatta juridiska processen. Byggföretagens uppgift är att lyfta fram betydelsen av kalkbrytningen i Slite för hela samhällsbygget, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Cementas anläggning i Slite står för omkring 75 procent av cementproduktionen i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Tio höjdare på veckans lista!
Baskontrakt för huvudstaden utdelat
Lägre orderingång än förväntat för Peab
Alla översiktsplaner ska bli digitala
Stabil orderingång och minskade försäljningsvolymer i Skanskas bokslut
Forskare ska närstudera gröna omställningen i norr
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.428