23948sdkhjf

Svensk får avgörande betydelse för Europas gruvindustri

Den europeiska gruv- och mineralindustrin får en ny ordförande när LKAB:s högsta chef tar sig an uppdraget.– Europa står vid ett vägskäl och måste snarast fatta de rätta besluten, säger Jan Moström.

Vid årsskiftet blir LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström ny ordförande för den europeiska gruv- och mineralindustrins branschorganisation Euromines.

Han tar över uppdraget i en tid då mycket står på spel.

– Europa står vid ett vägskäl och måste snarast fatta de rätta besluten, säger Jan Moström i ett pressmeddelande.

– Ska vi fortsätta att lägga ut råvaruproduktion på entreprenad för den rena och digitala omställningen och öka miljötrycket i andra delar av världen? Eller ska Europa producera dem på ett ansvarsfullt sätt?

Han uppger att den europeiska gruvdriften industrin är alltid beredd att bidra till försörjningen av hållbara råvaror.

– Vi ser därför fram emot nästa år, då EU kommer att definiera grundläggande lagstiftning i den kommande lagen om kritiska råvaror som kommer att forma framtiden för vår industri.

Enligt Rolf Kuby, generaldirektör på Euromines, har Jan Moström den erfarenhet som krävs för att föra organisationens politiska engagemang framåt i en tid av kritiska beslut.

–Jan har ett djupt engagemang för hållbar gruvdrift i Europa och oklanderlig förstahandskunskap. Hans rika erfarenhet inom gruvsektorn gör honom exceptionellt väl placerad att leda Euromines genom avgörande år för vår industri, säger han i pressmeddelandet.

Jan Moström efterträder Mark Rachovides som haft uppdraget i tio år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096