23948sdkhjf

Peab levererar nytt varningssystem för laviner och stenskred

I ett pilotprojekt från Trafikverket har Peab fått uppdraget att montera fyra stationer med lavindetektorer längs Malmbanan för att öka säkerheten för människor och tåg. 

Att arbeta förebyggande med ras – och lavinbekämpning är en samhällsviktig fråga då laviner kan få stora konsekvenser för både person-och godstrafik. 

Vid Nuoljafjället mellan Abisko och Björkliden uppstår ofta skred och laviner som kan ställa till svårigheter för trafiken. I området går väg- och tågtrafiken utmed branta bergväggar, med förhöjd risk för snöskred och stenras. Ett flertal laviner har genom åren satt stopp för tågtrafiken vilket får stora konsekvenser eftersom cirka 33 procent av Sveriges godstrafik går på Malmbanan.

I ett pilotprojekt från Trafikverket monteras nu sensorer längs med Malmbanan som är landets tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste järnvägar för transport av människor och gods. Tekniken används sedan flera år i alperna, Nordamerika och nu sker montaget av de första stationerna i Sverige av Peab.

Grunden i systemet utgörs av radarsensorer som dygnet runt monitorerar omfattande delar av bergsväggen och i realtid detekterar rörelser i lavinområden. Detekterade händelser verifieras med bildsensorer och systemet skickar larm till Trafikverket som kan avläsa om ett snö- eller stenskred inträffat. 

– Målet är att en lavin som träffar ett tåg aldrig ska inträffa. Med hjälp av radarsystemet kommer tågen kunna undvika en olycka,  säger Douglas Karlsson, platschef på Peab Anläggning i Åmål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063