23948sdkhjf

Nytt förvärv ska stärka Nordisk Bergteknik

Koncernen avser att köpa ett finskt specialistföretag med svenskt dotterbolag – under första halvåret 2023 ska affären vara klar.

Nordisk Bergteknik berättar i ett pressmeddelande att man har för avsikt att köpa samtliga aktier i det finska företaget Power Mining, inklusive det svenska dotterbolaget Power Mining Sverige AB.

Power Mining omsätter cirka 160 miljoner kronor per år. Företaget verkar i både Sverige och Finland och anser sig vara en komplett leverantör inom underjords- och tunnelarbeten, med ungefär 45 anställda och kunder inom infrastruktur och gruvindustri.

Hela affären uppges gå loss på 135 miljoner kronor, till det kommer eventuellt en möjlig tilläggsköpeskilling på maximalt cirka 44 miljoner kronor. Summan beror på Power Minings finansiella utveckling under de kommande tre åren.

Enligt pressmeddelandet är tanken att stärka Nordisk Bergteknik i Finland, men också att komplettera och förstärka den svenska verksamheten, inte minst mot gruvindustrin.

– Power Mining är ett väletablerat bolag med specialistkompetens inom sitt område. Bolaget har dessutom en hög lönsamhet och mycket låg skuldsättning, vilket bidrar till att stärka koncernens kassaflöde och finansiella position över tid, säger Nordisk Bergtekniks vd Andreas Christoffersson i ett pressmeddelande.

Förvärvet ska skapa goda förutsättningar för vidare tillväxt i Finland, fortsätter han.

– Genom att förvärva Power Mining etablerar vi oss i Finland, vilket är en marknad likt den svenska och ett naturligt steg i vår geografiska expansion samt i linje med vår tillväxtstrategi.

Ambitionen är att affären ska slutföras under det första kvartalet 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084