23948sdkhjf

Tillståndet överklagat men bolaget fortsätter ändå

1 december fick Kaunis Iron miljötillstånd till utökad verksamhet. Tillståndet har nu överklagats till Mark- och miljööverdomstolen men företaget kan fortsätta ändå.

1 december var det glada miner hos Kaunis Iron. De fick då tillstånd av Mark- och miljödomstolen för befintlig och utökad gruvverksamhet vid Tapuli, Sahavaara och Palotieva gruvor och Kaunisvaara anrikningsverk.

Glädjen blev dock kortvarig då tillståndet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen.

Bolaget är dock fortsatt positiva då delar av domen kom med så kallat verkställighetsförordnande vilket innebär att man kan ta domen i anspråk även om den överklagas. Bolaget kör därför nu igång med vissa byggnadsarbeten, först den nya flotationsanläggningen ett bygge som kommer att sysselsätta 100 montörer.

Att börja bygga innebär en risk om Mark- och miljööverdomstolen skulle komma fram till något helt annat än första instans,

– Det skulle kunna innebära att vi måste avbryta och återställa området. Men det är mindre sannolikt. Har de gett oss en verkställighet så talar det för att vi har goda möjligheter att få behålla beslutet även vid en överklagan, säger Peder Nensén, projektchef, Kaunis Iron 2.0 i ett pressmeddelande.

Bolaget fortsätter även prospekteringsarbete där vintern är högsäsong.

– Vi borrar på vintern för att risken för skador på marken är minimal när den är tjälad och snötäckt, säger Johan Högnäs, chefsgeolog i ett pressmeddelande.

När Mark- och miljööverdomstolen tar ställning till överklagandena är inte klart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094