23948sdkhjf

En maskin – många jobb

Riva, gräva och påla var uppdraget när en grävmaskin skulle förstärka en ung ö i Nordsjön.

Den nordtyska ön Norderney är en av de sju befolkade ostfrisiska öarna, belägen i Tyska bukten, tre kilometer från fastlandet.

Ön är 14 kilometer lång och cirka 2,5 kilometer bred, enligt Wikipedia är det landets nionde största ö och den yngsta av de ostfrisiska öarna – den har funnits i sin nuvarande form sedan mitten av 1650-talet, då den bildades av resterna av en större ö.

Norderney beskrivs som ett populärt turistmål, som dock naggas i kanten av Nordsjöns vågor och naturens nycker.

Det anses därför viktigt att skydda stränderna och lokala myndigheter gav nyligen Tell Bau uppdraget att förstärka erosionsskyddet på öns östra sida.

Tell Bau skulle dels riva den gamla förstärkningen och bygga upp ett nytt av sten,  ett asfalterat skydd måste också bytas ut, berättar Doosan i ett pressmeddelande.

Arbetet tog ungefär fyra månader och Tell Bau använde en Doosan DX255NLC grävmaskin för rivning, schakter och pålning – för det sistnämnda utrustades 25-tonnaren med ett Movax SG50V pålningsaggregat.

Doosan DX255NLC har en sexcylindrig Doosan DL06-motor på 192 kW och det maximala grävdjupet är 6,81 meter.

Tell Baus maskin har ett TopCon 3D-system och kan förses med pålningsaggretaget Movax SG50P och PowerTilt.

Doosan lifter fram att NLC-maskinen (Narrow Long Crawler) får en transportbredd på tre meter.

Ingenjör Andrej Achrameev, projektledare på Tell Bau, säger i pressmeddelandet att komplexiteten i projektet innebar att man behövde en grävmaskin som måste vara mycket flexibel i olika applikationer.

– Den uppfyllde detta krav fullt ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11