23948sdkhjf

Nya regler ska hindra inhyrning under lång tid

Nya regler i uthyrningslagen medför att företag inte längre kan hyra in bemanningspersonal på obegränsad tid. Den som varit inhyrd i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod får med det nya regelverket rätt till anställning.

De nya reglerna innebär för många branscher att de behöver tänka om när det gäller deras bemanning. Den 1 oktober infördes de nya regler i Lagen om uthyrning av arbetstagare. En viktig förändring är att det inte längre går att ha bemanningsanställd personal på obegränsad tid.

Den som har varit inhyrd mer än 24 månader under de senaste tre åren har rätt till anställning, alternativ två månadslöner om arbetsgivaren inte vill erbjuda en tillsvidareanställning. För branscher som använt sig av en modell där personal hyrs in i stället för att anställa innebär det en omställning.

- En stor del av tillverkningsindustrin, men även exempelvis transport, logistik och servicesektorn, har ofta haft inhyrd personal. Det har varit ett sätt att hantera upp- och nedgångar i efterfrågan. De nya reglerna gör att företagen antingen får byta ut personalgrupperna eller så får de helt enkelt anställa de medarbetare de vill ha, säger Anna Schönfelder, arbetsrättsexpert på Simployer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141